Η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των βουλευτών στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στο οποίο έχει κατατεθεί και αφορά την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την προστασία του εμπορικού απόρρητου και τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων.
Η ΝΔ, ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει τη ρύθμιση, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν, αφού ακούσουν τους αρμόδιους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς που έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους το απόγευμα στην Επιτροπή. Ο εισηγητής της ΝΔ Σταύρος Δήμας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε 4 χρόνια να φέρει τη ρύθμιση, ζήτησε σαφή δέσμευση ότι πρόκειται για τη τελική ρύθμιση και διευκρίνισε ότι «το κόμμα του θα την υπερψηφίσει επειδή σε κανένα πολίτη δεν μπορεί να του στερηθεί η δυνατότητα να ρυθμίσει τις οφειλές του».
Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιέργησε στην κοινωνία ψεύτικες προσδοκίες. «Τι απέγινε αλήθεια το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με το σύνθημα κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη; Δεν υπήρχε; Ή δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ μια ρεαλιστική αντίληψη της κοινωνίας. Δεν βλέπω πρόβλεψη για τους συνεπείς δανειολήπτες. Σαν να τους τιμωρείτε, ενώ αντίθετα δίνετε τη δυνατότητα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να ξεφύγουν», επεσήμανε ο κ. Δήμας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί αν θα τη στηρίξει ή όχι τη τροπολογία αφού ακούσει σήμερα τους φορείς, τονίζοντας παράλληλα ότι με τη νέα ρύθμιση αποκλείονται 7 στους 10 δανειολήπτες από την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κατέληξε σε ένα συμβιβασμό με τους θεσμούς και τις τράπεζες και αντί, όπως είπε, να βελτιώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις που υπήρχαν στο νόμο Κατσέλη για τη προστασία της λαϊκής κατοικίας τις χειροτερεύει. «Το παρουσιάζετε ως δήθεν φιλολαϊκό μέτρο αλλά στην ουσία με έμμεσο τρόπο καθιερώνετε κρατική χρηματοδότηση προς τις τράπεζες με στόχο να τις απαλλάξει από ένα μεγάλο βάρος, τα κόκκινα δάνεια, και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας θα συνεχίζονται κανονικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδαλής.
Το απόγευμα έχουν κληθεί στην Επιτροπή να εκφράσουν τις απόψεις τους η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η Ένωση Καταναλωτών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ένωση Δανειοληπτών και η Τράπεζα της Ελλάδος.