Θέσπιση μειωμένης θητείας 9 μηνών για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό και 8 μηνών για το Στρατό Ξηράς για όλους τους αδελφούς και όχι μόνο για τον πρώτο από οικογένεια με τρία ή τέσσερα αδέλφια, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στις διατάξεις τού υπό διαβούλευση νομοσχεδίου προβλέπονται, ακόμη, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους, ενώ μειώνεται το όριο ηλικίας για τους αντιρρησίες συνείδησης.
«Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις διευρύνεται η έννοια “προστάτης οικογένειας”. Θεσπίζεται μειωμένη θητεία εννέα μηνών για το Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία και οκτάμηνη για το Στρατό Ξηράς για όλους τους αδελφούς και όχι μόνο για τον πρώτο από οικογένεια με τρία ή τέσσερα αδέλφια. Για δε τις οικογένειες με πέντε και πάνω αδέλφια, θεσπίζεται εξάμηνη θητεία για όλους και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επίσης, προβλέπεται η στρατολογική, ποινική και διοικητική τακτοποίηση όσων κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του εν λόγω νομοσχεδίου, εφόσον καταταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Με τη ρύθμιση αυτή επιτυγχάνουμε μείωση του αριθμού των ανυπότακτων, παρέχοντάς τους ένα κίνητρο για να καταταγούν. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η διάταξη, καθώς αφορά πολλούς νέους οι οποίοι αναγκάστηκαν για βιοποριστικούς λόγους να φύγουν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό.
Απαλλάσσονται έτσι από την καταβολή του χρηματικού ποσού για την αποπληρωμή τού ομολογουμένως μεγάλου διοικητικού προστίμου των 6.000 ευρώ. Μειώνεται επίσης το όριο ηλικίας για τους αντιρρησίες συνείδησης, που επιθυμούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της εναλλακτικής τους θητείας, από το 35ο στο 33ο έτος, όπως ισχύει για όλους τους στρατεύσιμους. Παράλληλα τροποποιείται σημαντικά η σύνθεση της ειδικής επιτροπής γνωμοδότησης για την υπαγωγή των αντιρρησιών συνείδησης στην εναλλακτική υπηρεσία, με αύξηση συμμετοχής των καθηγητών ΑΕΙ από 2 σε 3 και αντίστοιχη μείωση των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων από 2 σε 1, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της χώρας μας με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», δηλώνει ο κ. Ρήγας.
Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία ο κ. Ρήγας σημείωσε «πως αποτελούν μια πρακτική δοκιμασμένη στο χρόνο με θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο κλίματος, αλλά και πρακτικών».
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την κατάσταση στις εταιρείες της εγχώριας κρατικής αμυντικής βιομηχανίας ο κ. Ρήγας σημείωσε πως η κυβέρνηση τις παρέλαβε σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης και απαξίωσης, αλλά κατάφερε να τις διασώσει. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσλήψεων, αφού όμως πρώτα λυθούν πολλά συσσωρευμένα προβλήματα.
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως με την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη στενών σχέσεων στρατιωτικής συνεργασίας και προανήγγειλε άμεσες εξελίξεις.