«Η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής. Δημιουργείται νέο τοπίο στον τομέα του φαρμάκου. Υπάρχει ηθικοποίηση στον τομέα του φαρμάκου», ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας την κριτική της ΝΔ για την τροπολογία με την οποία αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων.
Η διαδικασία τιμολόγησης από τον ΕΟΦ είναι απολύτως διαφανής, είπε ο Ανδρέας Ξανθός σημειώνοντας ότι ο διάλογος γίνεται πάνω και όχι κάτω από το τραπέζι. «Για πρώτη φορά δεν γίνονται διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Εμείς δεν έχουμε συμβούλους για τους οποίους όλος ο κόσμος ήξερε ότι είχαν σχέση με τη φαρμακοβιομηχανία. Για να τελειώσουμε και με τα δωράκια!», είπε ο υπουργός Υγείας.
«Η ΝΔ, δια του αντιπροέδρου της, σέρνεται σε μια ρητορική η οποία πραγματικά προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. Έχουμε πλαίσιο στρεβλό μνημονιακής κοπής για την τιμολόγηση των φαρμάκων που δεν μπορέσαμε να επηρεάσουμε όσο ήμασταν στο μνημόνιο, διότι ήταν σκληρή προαπαίτηση στις αξιολογήσεις. Κάναμε το πρώτο βήμα, μετά τη λήξη του μνημονίου και πήγαμε σε μια ανατιμολόγηση. Και δεν τόλμησαν να πούνε τότε ότι ήταν δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία», είπε ο υπουργός Υγείας. Πρόσθεσε ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ενισχύεται κατά 20 εκατομμύρια ευρώ ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για την νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Είπε ακόμη, ότι φέτος δίνονται παραπάνω 45 εκατομμύρια ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική του ΕΣΥ και κανείς δεν βγήκε να πει ότι η κυβέρνηση δίνει δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία.
« Να συνεννοηθούμε. Το να υπάρχουν πολιτικές που διασφαλίζουν την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, ιδιαίτερα στα ακριβά. Το να έχουν οι καρκινοπαθείς πρόσβαση σε ακριβά φάρμακα είναι δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία; Το να βάζουμε ένα πλαίσιο το οποίο διορθώνει τις στρεβλώσεις, το κάνει πιο διαφανές, πιο βιώσιμο, πιο δίκαιο, είναι δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία; Νομίζω ότι προσβάλλετε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», είπε ο υπουργός Υγείας και απευθυνόμενος στη ΝΔ τόνισε: «Πάτε στα συνέδρια της φαρμακοβιομηχανίας και κλαίτε ότι είναι χαμηλή η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, και κλαίτε για το clowback και όταν πάμε τα διορθώσουμε και να εξορθολογίσουμε το πλαίσιο, μας λέτε ότι δίνουμε δωράκια στη φαρμακοβιομηχανία; Η προσέγγιση μας είναι από τη σκοπιά των αναγκών των ανθρώπων».
Ο Ανδρέας Ξανθός είπε στο σημείο αυτό, ότι σήμερα εκατοντάδες ανασφάλιστοι, μόνο με τον ΑΜΚΑ τους, συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και το 1/3 από αυτούς με μηδενική συμμετοχή. Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχει θέμα με τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος. «Έχουμε κάποιες πρώτες ανακουφιστικές παρεμβάσεις όταν μας το επέτρεψε το δημοσιονομικό πλαίσιο. Θα προσπαθήσουμε να τις ενισχύσουμε και γι΄αυτούς που παίρνουν γενόσημα, που θεραπεύονται με χρόνια φάρμακα που ανήκουν στο 10%, και μειώνοντας την επιβάρυνση 1 ευρώ ανά συνταγή, και μηδενίζοντας την συμμετοχή των καρκινοπαθών στα συμπληρωματικά φάρμακα της νόσου».