«Από το 2011 – και για πρώτη φορά μεταπολεμικά – ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το δημογραφικό ζήτημα.
«Από τα 11,1 εκατομμύρια, τότε, βρεθήκαμε πέρυσι στα 10,7 εκατομμύρια. Και αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν, οι Έλληνες θα περιοριστούμε στα 8,9 εκατομμύρια μέχρι το 2050 και στα 7,3 εκατομμύρια μέχρι το 2080», σημείωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Μια πατρίδα με λαό όλο και λιγότερο, κινδυνεύει να μικρύνει και αυτή. Όπως και μία κοινωνία με παιδιά που πιστεύουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους, απειλείται να διαλυθεί», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η σημερινή νέα γενιά είναι η πρώτη γενιά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία δεν ελπίζει ότι θα ζήσει καλύτερα από τους γονείς της, δείχνοντας πως ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου βραχυκύκλωσε. Σε μία Ελλάδα που δεν δίνει πια ευκαιρίες», επισήμανε επίσης ο πρόεδρος τη ΝΔ.
Για να προσθέσει ότι «ο πληθυσμός μας γερνάει: Το 1950 η μέση ηλικία στην Ελλάδα των 7,6 εκατομμυρίων ήταν στα 30 έτη. Σήμερα, έχει εκτοξευτεί στα 43 έτη. Και παρόλο που σήμερα, οι άνω των 65 συμπολίτες μας είναι το 21% του πληθυσμού, το 2050 αυτή η κατηγορία θα φτάσει το 33%. Αυτή η διπλή βόμβα -λιγότεροι και πιο ηλικιωμένοι Έλληνες- απειλεί το αύριο, όμως αμφισβητεί και το σήμερα».
«Υπονομεύεται το μέλλον του έθνους και της χώρας. Γιατί χωρίς ανθρώπινο δυναμικό, δεν υποστηρίζεται ούτε η κυριαρχία, ούτε και η ανάπτυξη ενός κράτους. Και χωρίς ανάπτυξη -δηλαδή δουλειές, έσοδα και εισφορές- δεν υπάρχουν ούτε μισθοί και συντάξεις ούτε Υγεία και Πρόνοια. Αλλά και ούτε Εθνική Ασφάλεια», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Μιλάμε για ένα εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την τοποθέτησή του από την Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το δημογραφικό. «Μακριά από τη “δικτατορία της επικαιρότητας” είναι καιρός να πιάσουμε το νήμα των καιρών. Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή υφίστασαι τη χειρότερη εκδοχή του. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία -με προσωπική μου εμπλοκή- εισηγείται μια συνολική παρέμβαση στο Δημογραφικό», τόνισε.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο «Σχέδιο 4 κατευθύνσεων», το οποίο περιλαμβάνει «μείωση του βάρους για την απόκτηση παιδιού, στήριξη των εργαζόμενων γονέων -κυρίως των γυναικών- και των μεγάλων οικογενειών, επιστροφή των νέων που έφυγαν και διαγενεακή αλληλεγγύη μέσω ενός σύγχρονου ασφαλιστικού».
«Τα σποραδικά επιδόματα με τη μορφή φιλοδωρήματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστούν πολιτική για τους νέους που θέλουν να κάνουν οικογένεια», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: «Για εμάς, η κεντρική μας επιδίωξη είναι η δημιουργία χιλιάδων νέων, καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Σε μία οικονομία, που θα αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς από τους σημερινούς».
«Θεσπίζουμε άμεση ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί το οποίο θα γεννιέται στην πατρίδα μας για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες του πρώτου καιρού, που δεν πρέπει να αποτελούν ανασχετικό παράγοντα για κανένα νέο ζευγάρι που θέλει να μεγαλώσει την οικογένειά του» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «το κόστος αυτού του μέτρου δεν ξεπερνά τα 150 εκατ. το χρόνο».
«Το αφορολόγητο θα αυξάνεται κατά 1.000 ακόμη ευρώ για κάθε παιδί. Έτσι, θα ωφεληθούν κυρίως οι πιο αδύναμοι που σήμερα διστάζουν να κάνουν παιδιά. Ενώ πρόσθετα κίνητρα δίνονται ειδικά ζευγάρια που θα τεκνοποιούν νωρίτερα από τα 30 τους χρόνια», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.
«Όλα τα βρεφικά είδη, αλλά και τα είδη υγιεινής πρώτης ανάγκης για τις γυναίκες, θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Παιδικοί σταθμοί για όλα τα Ελληνόπουλα στα πρώτα τους χρόνια. Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού με κυβέρνηση ΝΔ», επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «θεσμοθετείται η ελεύθερη επιλογή της γυναίκας να ορίσει εκείνη τον χρόνο της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας, αντί για τους αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς που ισχύουν σήμερα».
Καταληκτικά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αυξάνεται η άδεια σε μονογονεϊκές οικογένειες και επεκτείνεται η προστασία από απόλυση στους 24 μήνες αντί των 18 μετά τον τοκετό. Και σήμερα υπάρχουν πολλοί ασύδοτοι εργοδότες που δεν εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία. Ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης θα περιμένει όσους επιστρέφουν στην εργασία μετά τη διακοπή για την ανατροφή τέκνων».