Στις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο, με τον Yang Jiechi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ και διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, καθώς και με τον κ. Wang Yi, κρατικό σύμβουλο και υπουργό Εξωτερικών, αναφέρονται δημοσιεύματα κινεζικών ΜΜΕ.
Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων XINHUA επισημαίνει ότι ο κ. Yang εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα διατηρήσουν υψηλού επιπέδου ανταλλαγές, θα εδραιώσουν την πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη, θα ενισχύσουν τον στρατηγικό συντονισμό και θα επεκτείνουν τη συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road.
Παράλληλα, υπογραμμίζοντας τη σημασία διαφύλαξης της πολυμέρειας και των διεθνών κανόνων, οι οποίοι στηρίζονται στους σκοπούς και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Yang προέτρεψε τις δύο πλευρές να ενισχύσουν τον συντονισμό στις διεθνείς σχέσεις, να προωθήσουν τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών και να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της σχέσης Κίνας-Ευρώπης. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία Belt and Road και έχει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας Ευρώπης-Κίνας.
Η συνάντηση προβάλλεται και σε ρεπορτάζ του τ/σ CCTV+, στο οποίο γίνεται αναφορά και στη συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου, με τον υπουργό Εξωτερικών της Λ.Δ. Κίνας Wang Yi. Επισημαίνεται ότι ο κ. Wang δήλωσε ότι η Κίνα με χαρά βλέπει ότι η Ελλάδα ξεπερνά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, καθώς και ότι η ενέργεια έχει επιστρέψει στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεργασθεί με την Ελλάδα για την ενίσχυση των ανταλλαγών υψηλού επιπέδου, την προώθηση της κατανόησης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, την επέκταση των πεδίων συνεργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road, τη διασφάλιση στενότερων διμερών δεσμών στη διαδικασία κοινής ανάπτυξης, και την επίτευξη αμοιβαίως επωφελών αποτελεσμάτων. Η Κίνα ελπίζει ότι η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα θα αρθεί σε νέο επίπεδο, πρόσθεσε ο κ.Wang Yi, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κατά τη συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με τον Yang Jiechi, ο Κινέζος αξιωματούχος υπογράμμισε τη βούληση της Κίνας να διατηρήσει υψηλού επιπέδου πολιτικές επαφές με την Ελλάδα, βασισμένες στην πολιτική εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών και στην πραγματιστική τους συνεργασία στο πλαίσιο της Πολιτικής One Belt One Road (BRI) ενδυναμώνοντας τη διμερή συνεργασία τους σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και ενισχύοντας από κοινού την πολυμερή συνεργασία στις διεθνείς σχέσεις σύμφωνα και με τις αρχές των ΗΕ. Ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνει σχετική ανταπόκριση Πρακτορείου ΝΕΑ ΚΙΝΑ και αρθρογραφία Λαϊκής Ημερησίας και ιστοτόπου SOHU, υπογράμμισε τη βούληση της Ελλάδας να συνεχίζει να διαδραματίζει υποστηρικτικό ρόλο στην προώθηση των σινο-ευρωπαϊκών σχέσεων.
Ο Κρατικός Σύμβουλος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ΥΠΕΞ Κίνας Wang Yi, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Κίνα για το γεγονός ότι Έλληνας ΥΠΕΞ πραγματοποίησε το πρώτο ταξίδι του μετά την ορκωμοσία του ως υπουργός Εξωτερικών στο Πεκίνο, κάτι που αποτυπώνει τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει επίσης η Κίνα στο γεγονός της ανάκαμψης και αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας και στις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας για την ώθηση της ελληνοκινεζικής Σχέσης Στρατηγικής Εταιρικής Συνεργασίας σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σημειώνει σχετική αρθρογραφία του Πρακτορείου NEA KINA, του Πρακτορείου CNS και ιστοσελίδας Κινεζικού ΥΠΕΞ, τόνισε τη στήριξη της Ελλάδας στη στρατηγική πρωτοβουλία BRI που προωθεί ο Πρόεδρος της Κίνας και στη βούλησή της να καταστεί μια γέφυρα μεταξύ Κίνας και Ευρώπης και άλλων ηπείρων, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών και ευρύτερα όλου του κόσμου. Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε επίσης στην σημαντική στήριξη της Κίνας στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, τόνισε, στηρίζει επίσης την εμβάθυνση της σχέσης στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα, και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στη βάση των διευρυνόμενων πολιτικών επαφών, της πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, και ευρύτερα της στήριξης της Ελλάδας στην πολυμερή διπλωματία στον σημερινό κόσμο.