Τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της οποίας το νομοσχέδιο για την ίδρυσή της τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, ανέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε συζήτηση στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με θέμα την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως η παγκόσμια εμπειρία δείχνει ότι η στοχευμένη ανάπτυξη απαιτεί σχέδιο και θεσμούς που να την υπηρετούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει για πρώτη φορά Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, επισήμανε πως για το σχεδιασμό της ανάπτυξης χρειάζονται θεσμοί όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα και επισήμανε ότι η ίδρυσή της «δείχνει ότι στην Ελλάδα υλοποιούμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις». Μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακές πια, με προοπτική και όχι λιτότητας, υπογράμμισε. Κατέστησε μάλιστα σαφές πως η Τράπεζα αυτή θα λειτουργήσει αμέσως μόλις ιδρυθεί και δεν θα υπάρχει χαμένος χρόνος, σημειώνοντας πως «λειτουργεί ήδη άτυπα», καθώς βάση της θα αποτελέσει η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ. Ωστόσο, τόνισε πως η τυπική λειτουργία της θα της δώσει τη δυναμική που επιθυμεί η κυβέρνηση.
Οπως έκανε γνωστό ο κ. Δραγασάκης, τα προγράμματα που είτε λειτουργούν ήδη, είτε έχουν προκηρυχθεί, αθροίζουν ένα ποσό της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα αρχίσουν να διοχετεύονται στην οικονομία. Εξέφρασε μάλιστα την προσδοκία του πως με την ίδρυση της Τράπεζας οι πόροι αυτοί θα πολλαπλασιαστούν μέσω συνεργασιών με άλλους φορείς, με τους οποίους η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Εκμυστηρευόμενος την προσωπική του βούληση, είπε πως θα ήθελε η Αναπτυξιακή Τράπεζα να βοηθήσει στον αναπτυξιακό θεσμικό εκσυγχρονισμό.
Εστιάζοντας στη σημασία της λειτουργίας της, αλλά και στους στόχους της, επισήμανε πως θα χρηματοδοτεί την οικονομία, όπως την επένδυση των νεοφυών επιχειρήσεων, θα συνεργάζεται με ευρωπαϊκούς και διεθνείς χρηματοδοτικούς φορείς, θα είναι είναι ο πρεσβευτής της χώρας στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων και ότι με παράρτημα στη Θεσσαλονίκη θα στηρίζει τη βαλκανική συνεργασία και συνανάπτυξη.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην ανάγκη συμβολής της Αναπτυξιακής Τράπεζας στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Γι’ αυτό, συμπλήρωσε, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, που θα ασχοληθεί με τη χρηματοδότηση έργων στη βόρεια Ελλάδα αλλά και σε διασυνοριακές συνεργασίες.
Επίσης, διαπίστωσε ένα κλίμα ευρύτατης συναίνεσης και συνεργασίας και με τις ευρωπαϊκές αρχές, εξαίροντας και ευχαριστώντας για τη συμβολή του τον Γάλλο πρέσβη, τη συνεργασία με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα, καθώς και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εντός της χώρας. Τόνισε μάλιστα πως ευελπιστεί ότι ο νόμος αυτός θα τύχει καθολικής αποδοχής από τα πολιτικά κόμματα στο Κοινοβούλιο. Εκτίμησε πως «θα ψηφιστεί στη Βουλή Μάρτιο, το πολύ Απρίλιο».
Επικαλούμενος την παγκόσμια εμπειρία, είπε πως η αναπτυξιακή τράπεζα αποτελεί ένα δυναμικό θεσμό και ότι η κυβέρνηση μελέτησε πάρα πολλά υποδείγματα και σύγχρονα, και υπογράμμισε πως «θα κάνουμε μια αναπτυξιακή τράπεζα που να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας».
Σε αυτό το σημείο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας πως «είναι αρνητικά εντυπωσιακό ότι άφησαν την Ελλάδα χωρίς αναπτυξιακή τράπεζα». Έτσι έμεινε η χώρα μας η μόνη ευρωπαϊκή χωρίς έναν τέτοιο θεσμό, προσέθεσε και τόνισε πως πλέον, «με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η κυβέρνηση καλύπτει ένα διαχρονικό κενό».
Ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως δεν αρκεί να κάνεις ένα θεσμό, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα διασφαλίσουμε τη σωστή του λειτουργία. Στην κατεύθυνση αυτή διέκρινε τρεις κρίσιμους παράγοντες: τη σαφήνεια του στόχου, «ότι δεν κάνουμε μια ακόμα τράπεζα, αλλά κάνουμε μια αναπτυξιακή τράπεζα η οποία έχει συγκεκριμένη αποστολή», τη διακυβέρνηση, «που σημαίνει διαφάνεια και λογοδοσία» και τρίτον τα κριτήρια αποδοτικότητας, «ότι δεν μιλούμε για μια τράπεζα που στόχο έχει τη μεγιστοποίηση του κέρδους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό της να έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο ανθρώπινο δυναμικό, ευχόμενος η τράπεζα να υπηρετηθεί στη διαδρομή της με ανθρώπους που θεωρούν ότι η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος είναι μια επιλογή ζωής.