«Δεν υπάρχουν τέτοιες προθεσμίες, αυτά είναι σενάρια ευφάνταστα», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9» σχολιάζοντας πρωτοσέλιδο δημοσίευμα εφημερίδας, που αναφέρει ότι λήγουν προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων διεκδίκησης αναδρομικών.
«Το δικαίωμα καθενός να αξιώνει αυτό που δικαιούται είναι απαράγραπτο. Παρά τα όσα ίσχυαν κατά το παρελθόν, περάσαμε και διάταξη με την οποία καθιερώθηκε το απαράγραπτο των αξιώσεων από συντάξεις. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα κι όλα αυτά είναι για να πανικοβάλλονται οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν είδαν στο μεταξύ καμιά μείωση στις συντάξεις τους», εξήγησε.
Σχετικά με τα νέα ενημερωτικά αποδοχών διευκρίνισε: «Άλλαξε ο νόμος, άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και οι καταβολές έχουν επίσης μεταβληθεί. Πρέπει να αποτυπώνεται με έναν τρόπο αναμφισβήτητο το εκκαθαριστικό σημείωμα, όμως αυτό δεν κρύβει τίποτε. Είναι μια χρονική μετάθεση της έκδοσης αυτών των εκκαθαριστικών τα οποία σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν τη σύνταξη, ούτε την αλλάζουν ούτε μπορούν να τη μειώσουν, αυτό είναι σαφές. Αυτό που λέγαμε, για τυχόν μείωση που θα προκύψει από το επανυπολογισμό από 1η Ιανουαρίου 2019, δεν ισχύει πια», υπενθύμισε.
Σχετικά με τις διεκδικήσεις αναδρομικών υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση εμείς δεν περιμένουμε τις δικαστικές αποφάσεις για να διορθώσουμε ό,τι στο παρελθόν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μείωσαν», για να επισημάνει: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος εμείς να θέλουμε να υπερασπιστούμε τώρα αυτό που τόσο καιρό αντιπαλεύαμε. Είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις μειώσεις κι είχαμε δίκαιο που ήμασταν αντίθετοι, διότι φέρανε τεράστια ύφεση στη χώρα κι αυτό ετοιμάζει ξανά η ΝΔ, όπως ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη χθες. Θα επαναφέρει τα μέτρα, τα οποία στο παρελθόν προσπάθησε να επαναφέρει με τη δική του συμφωνία, είναι όλα αυτά που έλεγε ο κ. Γεωργιάδης ότι αν δεν υπήρχε το ΔΝΤ θα έπρεπε να κάνουμε εμείς».
«Όποιος καλά προσέξει τι είπε ο κ. Μητσοτάκης», σημείωσε, «είπε ότι η κύρια σύνταξη θα είναι από το δημόσιο, θα τη δίνουμε στον βαθμό που πραγματικά θα μπορούμε, προανήγγειλε δηλαδή μία ελάττωση της κύριας σύνταξης και είναι βέβαιο ότι αυτό θα προκύψει, αφού υπολογίζει με χαμηλότερο ποσό τις εισφορές οριζόντια κι αυτό θα φέρει πάνω από από 2,5 δισ. έλλειμμα ετησίως και για να καλυφθεί αυτό θα πρέπει να γίνουν περικοπές συντάξεων».
Σε ό,τι αφορά τα λάθη που εντοπίστηκαν στις επιστροφές αναδρομικών σε συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων, διευκρίνισε: «Λάθη και αστοχίες υπάρχουν σε κάθε σύστημα και διορθώνονται. Αυτά τα ανακάλυψε η αρμόδια διεύθυνση του ΕΦΚΑ, δεν τα έκανε τα λάθη ο ΕΚΦΑ, αλλά τα μηχανογραφικά συστήματα που έχουμε πάρει από το παρελθόν, η ελλιπής καταγραφή στοιχείων οδηγεί πολλές φορές σε τέτοιες αστοχίες […] Δόθηκαν σε περίπου 5000 παραπάνω ποσά και σε χίλιους κάτι λιγότερα, αλλά αυτό ρυθμίζεται πάντα με τις προβλέψεις του νόμου ότι επιστρέφονται τα παραπάνω, ο νόμος είναι παλιός».
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ενόψει του Eurogroup της 11ης Μαρτίου για την αποδέσμευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε: «Τα τεχνικά συμβούλια, οι επιτροπές που έχουν έλθει και έχουμε συζητήσεις, δεν δείχνουν να έχουν αντίρρηση ότι είμαστε σε ένα καλό σημείο στην πρόοδο όλων αυτών από τις δεσμεύσεις κι έχουμε καλά επιτεύγματα, δεν βρίσκω τον λόγο να μην ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για τη συγκρότηση προοδευτικού πόλου για την ανακοπή της ανόδου της ακροδεξιάς είπε:
«Καλούμε όλους όσοι παίζουν ρόλο, πρώτα από όλα τον ίδιο τον λαό να συμπράξει στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου κατά του φασισμού για τη συνέχιση της καλής πορείας που έχουμε ήδη σημειώσει στα θέματα της οικονομίας και στα κοινωνικά μέτρα που παίρνουμε, να τα κάνουμε ακόμη καλύτερα. Αυτή είναι η συστράτευση που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφράσει πια για λογαριασμό όλων των Ελλήνων. Δεν είναι μόνο το τμήμα του πληθυσμού που είναι η Αριστερά, είναι το ευρύτερο δημοκρατικό κίνημα, που σε κρίσιμες στιγμές πρέπει να ενεργοποιείται για να στηρίξει την πρόοδο απέναντι σε απειλές οι οποίες είναι ορατές […] Ήδη, η ΝΔ το λέει, να καταργηθεί η κοινωνική ασφάλιση, να καταργηθούν δικαιώματα κι όταν συμβαίνουν αυτά, αυξάνεται κι ο αυταρχισμός, παίρνονται μέτρα κατά των ελευθεριών και κατά των δικαιωμάτων […] Έχουμε την υποχρέωση να συμφωνήσουμε στην ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά, έστω και με διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά πράγματα, εμείς έχουμε εκπαιδευτεί κι έχουμε την κουλτούρα να προχωράμε με διαφορετικές απόψεις, μπορούμε να το κάνουμε ας έλθουν κι εκείνοι που έχουν διαφορετικές απόψεις να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτά που μπορούμε να συμφωνήσουμε και τα οποία είναι περισσότερα από εκείνα που διαφωνούμε».