Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής έχει δεσμευτεί ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εκδοθεί κοινό πόρισμα. Οι θέσεις ωστόσο που ορισμένοι βουλευτές διατυπώνουν, δείχνουν ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Αφενός ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ δηλώνει ξεκάθαρα ότι τα κόμματα ξεκινούν από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες, οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνυπογράψουν κοινό πόρισμα.

Αφετέρου, ο Πάνος Καμένος κινείται σε κάποιες περιπτώσεις «ανεξάρτητα» από τους υπόλοιπους της ΝΔ, καθώς έχει ασχοληθεί σε βάθος με την υπόθεση. Δηλώνει δε ότι έχει ήδη ξεκινήσει να γράφει το δικό του πόρισμα «κι αν το υπογράψει η ΝΔ, έχει καλώς».

Και ο πρόεδρος της εξεταστικής πάντως, που στηρίζει την προσπάθεια κοινού πορίσματος, χρησιμοποίησε σήμερα πληθυντικό όπως προκύπτει από τα πρακτικά:

«Θα πρέπει να κάνουμε κάποιες συνεδριάσεις, ενδεχομένως και κεκλεισμένων των θυρών, για να δούμε πώς θα οργανώσουμε τη δουλειά μας σε σχέση με τα πορίσματα», έλεγε χαρακτηριστικά ο Σήφης Βαλυράκης.

Πολλά θα κριθούν πάντως από τη μεγάλη «εκκρεμότητα» της επιτροπής, δηλαδή το ταξίδι στο Μόναχο.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε [την επιτροπή] χωρίς την ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας προς Μόναχο. Και αυτό έχει να κάνει και προς τον Κουτσενρόϊτερ, τον Σίκατσεκ και τον Χριστοφοράκο και προς τη SIEMENS», είπε νωρίτερα στην επιτροπή ο κ. Βαλυράκης.

Ενημέρωσε όμως τους βουλευτές πως «η Εισαγγελία του Μονάχου λέει ναι, να γίνει το ταξίδι, αλλά το χρονοδιάγραμμα που τους δίνουμε είναι πολύ ασφυκτικό».

Ενώ λοιπόν όλοι οι βουλευτές διαβεβαιώνουν ότι το ταξίδι είναι πολύ σημαντικό, οι μέρες περνούν και το ταξίδι είναι ακόμα στον αέρα.