«Μας πρόλαβε η Δικαιοσύνη, έχει υπάρξει εισαγγελική παραγγελία για να δούμε αν πράγματι έχει τελεστεί ή δεν έχει τελεστεί αδίκημα. Να ανακαλέσετε λοιπόν όσοι μιλήσατε για παρακράτος για ένα κράτος Δικαίου που καταργήθηκε» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, απαντώντας για τα όσα ειπώθηκαν στην ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση του Παύλου Πολάκη.
Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, ο κ. Καλογήρου τόνισε ότι δεν έχει αφεθεί καμία υπόθεση η οποία να έχει βασανίσει την δημόσια κουβέντα, η οποία να μην οδηγείται όταν υπάρχει λόγος εκεί που πρέπει. Έθεσε δε το ερώτημα: «Πότε έγινε αυτό ξανά; Ποιοι καθυστέρησαν την Δικαιοσύνη; Γιατί εκδικάζονται το 2018 και το 2019 οι μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς; Πόσα χρόνια λίμνασαν υποθέσεις και γιατί;».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρατήρησε εξάλλου, ότι οι υποθέσεις οι οποίες έχουν πολιτικές απολήξεις, είναι σημαντικές και πρέπει να προσέχουμε όλοι – διότι υπάρχουν τεχνικά αλλά και ζητήματα ουσίας και δικονομίας που πρέπει οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί να τα διερευνούν εις βάθος, όπως προβλέπει ο νόμος, και να οδηγούνται σε ασφαλή συμπεράσματα. «Αρκεί να μην δημιουργούνται, ούτε εντυπώσεις ασυλίας για κανένα πολιτικό πρόσωπο, ούτε καθεστώς ομηρίας. Και τα ίδιο είναι ισοδύναμα και πολύ σημαντικά. Και νομίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν να πουν πολλά και να λογοδοτήσουν. Να τελειώσει αυτή η ιστορία όσον αφορά το κράτος δικαίου. Η χώρα αυτή είναι χώρα δικαιοσύνης, η δικαιοσύνη αναπνέει, η δικαιοσύνη προχωράει, κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και όταν ακούει υπερβολές και τέτοιου είδους πολιτικά παιχνίδια, συνήθως γυρίζει την πλάτη. Το πρόβλημα για όλους είναι ότι γυρίζουν την πλάτη και οι πολίτες. Και σε αυτό πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Καλογήρου.
Προηγουμένως, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος είχε ζητήσει την απόσυρση της διάταξης για το αυτόφωρο λέγοντας πως δημιουργεί κενό δικαίου, είχε αναφέρει ότι ο ίδιος από θέση αρχής, δεν πρόκειται ποτέ να κάνει ποτέ μήνυση και να οδηγήσει κάποιον στο δικαστήριο, «ακόμα κι αν λέει αθλιότητες σε βάρος μου».
«Ας γράφουν και ας διατυμπανίζουν για μένα ό,τι θέλουν» είπε ο κ. Κοντονής – και ανέφερε σχετικά, πως παραμονές εκλογών του 2015 είχε δεχτεί επιθέσεις «από ελεεινούς τύπους αθλητικών εφημερίδων» και αγαπημένο του πρόσωπο είχε κατηγορηθεί για ληστεία. «Η πεποίθησή μου είναι, πως οι πολιτικοί θα πρέπει να σέβονται το τεκμήριο της αθωότητας οποιουδήποτε» είπε ο κ. Κοντονής.
Ψηφίστηκε η νέα διάταξη περί αυτοφώρου
Ο κ. Κοντονής πάντως, έκανε έκκληση στον κ. Καλογήρου, να αποσύρει την διάταξη περί αυτοφώρου, και να την επαναφέρει βελτιωμένη στην διαμόρφωση του Ποινικού Κώδικα, διότι «έτσι όπως είναι, μπορεί να δημιουργήσει ανασφάλεια δικαίου». Μέχρι τότε θα υπάρξει και η δυνατότητα να γίνουν κι οι αναγκαίες τροποποιήσεις της διάταξης που αφορά τα αδικήματα περί Τύπου, είπε ο κ. Κοντοντής, ο οποίος εκτίμησε πως μέχρι τώρα υπήρχε μια ισορροπία ως προς το αυτόφωρο.
«Αν η νέα νομοθετική ρύθμιση έλεγε ότι αυτά τα τρία αδικήματα, είτε δια του Τύπου, είτε για οποιονδήποτε λόγο, εξαιρούνται της αυτόφωρης διαδικασίας, θα το καταλάβαινα – αλλά εδώ παρεισφρέει ο εισαγγελέας, που με κρίση του μπορεί και πάλι να το οδηγήσει στο αυτόφωρο οπότε επανερχόμαστε στην ισχύουσα διάταξη του 417. Και με την μία και με την δεύτερη, ισχύει το ίδιο πράγμα και καλό είναι να μην έχουμε μια διάταξη η οποία θα δημιουργήσει ανασφάλεια δικαίου υπό την έννοια ότι ένας εισαγγελέας μπορεί να θεωρήσει πχ ένα αδίκημα σοβαρό κι ένας άλλος όχι» είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.
Απαντώντας στον κ. Κοντονή, ο κ. Καλογήρου διευκρίνισε πως η ανάγκη που οδήγησε για αναθεώρηση της διάταξης, είναι η δημόσια συζήτηση που προέκυψε, το γεγονός ότι τέθηκε από την ΕΣΗΕΑ, για τα αδικήματα περί του Τύπου και έτσι ανελήφθη η πρωτοβουλία για μια λύση που είναι ισορροπημένη, και ως προς την ουσία, και ως προς την δικονομία – προσέθεσε μάλιστα ότι μια τέτοια λύση δεν πρέπει να αφορά μόνο τους δημοσιογράφους αλλά το σύνολο των πολιτών».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, είπε συγκεκριμένα ότι έχουμε τον κανόνα της αυτόφωρης διαδικασίας για τα αδικήματα της εξύβρισης, της δυσφήμισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης, και την εξαίρεση από την εισαγγελική αρχή αν επιλέξει να μην ακολουθήσει την αυτόφωρη διαδικασία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε, τώρα το 417 με την τροποποίηση στα άρθρα 361 και 363 γίνεται το ακριβώς το ανάποδο: δηλαδή ο κανόνας να είναι ότι δεν ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία, αλλά με εξαίρεση αν υπάρχουν ειδικοί λόγοι τους οποίους θα κρίνει ο εισαγγελέας.
Δηλαδή (για ειδικούς σοβαρούς λόγους) ο εισαγγελέας θα κρίνει τις περιπτώσεις εκείνες που λόγω της σοβαρότητας της βλάβης η οποία έχει προκληθεί, τότε θα ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία, κατέληξε ο υπουργός.
Η νέα διάταξη περί του αυτοφώρου ψηφίστηκε από την ολομέλεια, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου: «Ι)Κύρωση του Πρωτοκόλλου υπ’ αριθμόν 16 στη Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, ΙΙ) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2016/343 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016, ΙΙΙ)Τροποποίηση του ν.3251/2004 σε συμμόρφωση με την απόφαση – πλαίσιο 2002/584/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2002 κατά το μέρος που τροποποιήθηκε με την απόφαση – πλαίσιο 2009/299/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2009, ΙV)Εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, V)Διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις, VI)Διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος».