Οι αντοχές της κυβέρνησης δοκιμάζονται εκ νέου στο φορολογικό και με δεδομένη την ένταση που προκαλεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η κίνηση Λοβέρδου -ο οποίος παρά τη διαγραφή του δηλώνει ότι στηρίζει την κυβέρνηση- θεωρείται βέβαιο ότι οι όποιες αποφάσεις για τη φορολόγηση λόγω των αναγκαίων μέτρων για να έλθουν επιπλέον έσοδα θα προκαλέσουν αναταράξεις.

Μπορεί οι διαρροές για φορολογία 45% από τα 26.000 ευρώ να ήταν υπερβολικές αλλά από την άλλη δείχνουν και την αδήριτη ανάγκη να υπάρξουν ισοδύναμα σε αλλαγές που ζητούν οι άλλοι δυο κυβερνητικοί εταίροι.

Ο πρωθυπουργός παρενέβη ζητώντας από τον κ.Μαυραγάνη να ισορροπήσει και να δει τι μπορεί να αλλάξει ώστε να βελτιωθούν οι επαχθείς όροι για τα αδύναμα στρώματα και κυρίως να εστιάσει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής για να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη.

Εάν το υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, τις οριστικές αποφάσεις θα κληθούν να λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί, με δεδομένο ότι τουλάχιστον οι βασικές διατάξεις πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή έως την επόμενη Τρίτη.

Διαφορετικά, όσο και να φαίνεται παράδοξο κινδυνεύει η εκταμίευση της δόσης αφού η κατάθεση του φορολογικού με βάση τα όσα έχουν προβλεφθεί στο μνημόνιο είναι προαπαιτούμενο.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δίνοντας το στίγμα του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αντί για υπερφορολόγηση των εισοδημάτων που δηλώνονται, θα πρέπει να αναζητηθούν αυτά που φοροδιαφεύγουν.

«Δεν πρέπει να κάνουμε λάθη, τα οποία θα μας φέρουν αντιμέτωπους με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε πως «το μείζον ζήτημα είναι να μην αρκεστούμε στην υπερφορολόγηση ή στην εσωτερική κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των δηλωμένων εισοδημάτων, αλλά να εντάξουμε στο φορολογικό σύστημα μη δηλωμένα εισοδήματα».

Ωστόσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά τα έσοδα να αναζητηθούν μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι μόνο αν υπάρξει σαφές μήνυμα μέσω του φορολογικού για ισχυρή βούληση πάταξης της φοροδιαφυγής μπορεί οι πολίτες να αποδεχθούν τα νέα βάρη που προκαλούνται.

Διαφορετικά όπως λέει κορυφαίος υπουργός και «εμείς θα αποδειχθούμε όχι μόνο ανίκανοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη αλλά και να βοηθήσουμε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη αλλά και που ήταν επί χρόνια αιμοδότες των φορολογικών εσόδων ενώ οι φοροφυγάδες έπιναν εις υγείαν των κορόίδων».

Πάντως και σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΔΗΜΑΡ θα υπάρχουν έντονες αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα, όμως όπως αναγνωρίζουν στο Μαξίμου θα υπάρξουν προβλήματα και από βουλευτές της ΝΔ.