Τα εθνικά θέματα είναι ένα πεδίο στην πολιτική αντιπαράθεση που για χρόνια όλες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα πορεύθηκαν με ευθύνη και σύνεση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, προσθέτοντας ότι φυσικά και υπάρχουν διαφορές, που προκύπτουν από την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα κάθε παράταξης. «Όμως, πάντα υπήρχε ένα όριο. Εσείς, το ξεπεράσατε», σημείωσε, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Προσπαθήσατε να καλύψετε την ατυχή δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι δεν αναγνωρίζει τη “Βόρεια Μακεδονία” και προκειμένου να το εξηγήσετε μας είπατε ότι δεν θα καλωσορίσετε ποτέ τον “Σκοπιανό” πρωθυπουργό στην Ελλάδα και με ρωτήσατε αν θα τον αποκαλέσω “Μακεδόνα”. Εγώ θα τον αποκαλώ όπως μου δίνει το δικαίωμα η Συμφωνία και όπως θα τον αποκαλούν όλοι οι άλλοι ηγέτες. Θα τον καλωσορίσω δηλαδή ως τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ως τον Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό, αλλά εσείς αυτό δεν θα το κάνετε ποτέ, θα τον καλωσορίζετε ως “Σκοπιανό”. Πράγματι, δεν θα το κάνετε, πρώτον γιατί δεν σας αφήνει η εθνικιστική τάση του κόμματος σας και δεύτερον γιατί δεν θα γίνετε ποτέ πρωθυπουργός», σχολίασε.
Σχετικά με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τον υπουργό Άμυνας, για το εάν θα καλωσορίσει στο ΝΑΤΟ τον «μακεδονικό στρατό», του καταλόγισε πάλι «σκοπίμως ανακρίβειες». Εξήγησε ότι η επίσημη ονομασία στο ΝΑΤΟ θα είναι «στρατός της Βόρειας Μακεδονίας», φιλικός και σύμμαχος προς την Ελλάδα, που δεν θα στρέφει τα βέλη του προς την Ελλάδα, που δεν θα πρέπει να κοιτάει και να λοξοκοιτάει σε τρίτες δυνάμεις στην περιοχή, αλλά με τις σύμμαχες δυνάμεις πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραλλήλισε τη βόρεια Ελλάδα με την Καταλονία, σχολιάζοντας: «Αλήθεια αν το είπατε αυτό, έχετε καταλάβει τι ακριβώς είπατε; Παρομοιάσατε το βόρειο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, την ελληνική Μακεδονία, με μια αυτόνομη περιφέρεια του Ισπανικού κράτους, που διαθέτει αυτόνομο κοινοβούλιο και όπου ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της αυτοπροσδιορίζονται εθνοτικά διαφορετικά από τους Ισπανούς, και μιλούν διαφορετική γλώσσα και ιστορικά υπάρχουν στο εσωτερικό της αποσχιστικές τάσεις οι οποίες μάλιστα λόγω του πρόσφατου δημοψηφίσματος, έχουν ενισχυθεί. Αυτό κάνατε; Αλήθεια, κατανοείτε κύριε Μητσοτάκη πόσο εθνικά επικίνδυνη είναι αυτή η ανιστόρητη αναλογία που επιχειρήσατε;».
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να είναι «πιο σοβαρός» όταν καταπιάνεται με εθνικά θέματα. Τον κατηγόρησε ότι δεν είχε αναχωρήσει ακόμη το αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στην Τουρκία για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να κάνει δηλώσεις και να προκαταβάλει ότι η επίσκεψη θα αποτύχει.
«Πριν δείτε τα αποτελέσματα είχατε βγάλει διάγνωση ότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι» και την επόμενη μέρα «οι σοβαροί αναλυτές σας και τα στελέχη σας, έμειναν μόνο να σχολιάζουν το χρώμα μιας γάτας που έτυχε να περάσει από μπροστά μου την ώρα μιας ιδιαίτερου ιστορικού φορτίου επίσκεψης σε ένα μνημείο του ελληνισμού και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς». «Ίσως γιατί», σχολίασε, «το χρώμα της γάτας συμπίπτει με το χρώμα της αντιπολιτευτικής σας ρητορικής και κριτικής στα εθνικά μας θέματα».
«Μπορεί κ. Μητσοτάκη να θεωρείτε ότι είναι τζάμπα να λέτε και μια κουβέντα παραπάνω και στα εθνικά θέματα για αντιπολιτευτικούς λόγους. Δεν είναι έτσι. Είστε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχετε ευθύνη να σέβεστε την ιστορία και τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Δεν μπορείτε να ρίχνετε αντιπολιτευτικές ζαριές, σε τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα», ανέφερε.
Τον κατηγόρησε ότι έχει επιλέξει να τοποθετείται για τα εθνικά θέματα «όχι με βάση το συμφέρον της χώρας, αλλά με βάση τις ορέξεις και τα γούστα της ακραίας πτέρυγας του κόμματος σας». Είπε ότι αυτή είναι «μια στάση ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη», προσθέτοντας ότι «διαχρονικά επικίνδυνος υπήρξε ο τυχοδιωκτισμός της ελληνικής ακροδεξιάς σε όλες τις εκφάνσεις της».