«Η βούληση, ο προγραμματισμός, η πολιτική στόχευση αυτής της κυβέρνησης είναι η πλήρης, συνταγματικά, εξάντληση της τετραετίας, δηλ. οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019», δήλωσε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Παρά τις μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες, που περάσαμε τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, βαίνει βελτιούμενη. Τα χθεσινά στοιχεία για την ανεργία, δείχνουν ότι υποχώρησε στο 18,5% -περίπου δέκα μονάδες χαμηλότερη σε σχέση με το μάξιμουμ που είχε καταγραφεί το 2014. Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μία στιγμή που έχουμε αύξηση της απασχόλησης, αύξηση του κατώτατου μισθού, […], μείωση της ημιαπασχόλησης, μείωση της γκρίζας απασχόλησης […] Είναι άλλη μία απόδειξη -όχι ένδειξη- ότι οι σκληρές, γκρίζες και δύσκολες εποχές είναι πίσω μας και σιγά σιγά μπορούμε να οργανώνουμε την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας», διευκρίνισε ο κ. Ζαχαριάδης περιγράφοντας τη στόχευση της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες.
Αναφερόμενος στην ψηφοφορία για το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ επισήμανε ότι «είναι μια επιλογή που η Ελλάδα την είχε χαράξει εδώ και πολλά πολλά χρόνια, όταν είχε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2003 στη Θεσσαλονίκη, ήταν η στρατηγική που είχε εκπέμψει τότε σε συμφωνία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ανοίγει ο δρόμος για να ενταχθούν οι γείτονές μας στην Ευρώπη. Είναι σεβαστές οι επιλογές και οι θέσεις τους να μπουν στο ΝΑΤΟ και από εκεί και πέρα αυτό που θα φέρει -και πρέπει να φέρει- αυτή η συμφωνία είναι τη βελτιστοποίηση των διμερών σχέσεων, την ακόμη καλύτερη συνεργασία και του πολιτικού συστήματος, αλλά και των λαών μας […] Υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότζεκτ που είναι σε εξέλιξη, έχει ιδιαίτερη σημασία η ισορροπία στα ευρύτερα Βαλκάνια και πώς οργανώνεται η συζήτηση. Αυτό που πραγματικά πιστεύω ότι μπορεί να γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια -και είναι ένα στοίχημα και για την Ελλάδα και για τη Βόρεια Μακεδονία και πιστεύω και για την Ευρώπη συνολικά- είναι να αλλάξει αυτή τη γειτονιά από γειτονιά διχασμών, συγκρούσεων, μισαλλοδοξίας και μίσους, σε γειτονιά ευημερίας, συνανάπτυξης και συνεργασίας», επισήμανε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία τόνισε ότι «η σχέση μας με την Τουρκία είναι δεδομένη, την προσδιορίζουμε και την οριοθετούμε στο πλαίσιο της καλής φιλίας και της καλής γειτονίας, τηρώντας ο καθένας μας τις διεθνείς δεσμεύσεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου». «Το δόγμα που ακολουθεί η χώρα στην εξωτερική πολιτική», συνέχισε, «αυτό της πολυδιάστατης ειρηνικής εξωτερικής πολιτικής, είναι η ενδεδειγμένη στάση για μια τόσο δύσκολη και ρευστή περιοχή όσο η δική μας».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις εξελίξεις που σηματοδοτεί για τους ΑΝΕΛ η αρνητική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τη δυνατότητα διατήρησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας με πέντε βουλευτές που δεν έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα, και κληθείς να σχολιάσει τα όσα καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός του εταίρος του, ο κ. Ζαχαριάδης εξήγησε: «Είναι απολύτως σαφές τι ισχύει με τον κανονισμό της Βουλής. Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής γνωμάτευσε ότι για να υπάρχει μία κοινοβουλευτική ομάδα εν ενεργεία στο κοινοβούλιο, πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστον πέντε βουλευτές προερχόμενους από την εκλογή με το ίδιο κόμμα. Όταν αυτό δεν συντρέχει, δεν υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα. Με αυτή την έννοια παίρνουν την πολιτική ευθύνη όλοι όσοι αποχώρησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για λόγους πολιτικούς ή για οτιδήποτε άλλο κρίνουν αυτοί με βάση αυτή την εξέλιξη.
Πήραμε την προηγούμενη εβδομάδα μία πολιτική πρωτοβουλία, που θα μπορούσε εν πάση περιπτώσει, παρά αυτή την εξέλιξη η οποία διαφαινόταν ορατή στον πολιτικό ορίζοντα, να διατηρήσει κάποιες δυνατότητες με άξονα τους αρχηγούς των κομμάτων, που όρισαν τα ψηφοδέλτια με λίστα τον Σεπτέμβριο του 2015, διότι έτσι έγιναν οι εκλογές και αυτό εκλήφθηκε από τη μείζονα -αλλά δυστυχώς και την ελάσσονα- αντιπολίτευση όχι ως δημοκρατική ευαισθησία, αλλά ως υποχωρητικότητα και αδυναμία.
Με αυτή την έννοια εφαρμόζουμε απόλυτα το γράμμα και το πνεύμα του Κανονισμού της Βουλής και προχωράμε στην επόμενη μέρα. Αυτό ισχύει για όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδας και για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και για το Ποτάμι και για οποιονδήποτε άλλον βρίσκεται κοντά σε αυτό το όριο της κοινοβουλευτικής επιβίωσης».