Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη της ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου, αναφορικά με το άρθρο 15 του Κανονισμού που αναφέρεται στην έννοια και τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι υιοθετεί τη γνωμοδότηση για το θέμα των ΑΝΕΛ.
Στη συνεδρίαση τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:
«Προφανώς είναι δυσάρεστη εξέλιξη η διάλυση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά εφόσον υπάρχει η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και το άρθρο 15 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο παρά η εφαρμογή της», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ.
«Όπως και ο κ. Καμμένος είπε, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ανέντιμη. Είναι θέμα δικό σας και βρείτε τη λύση. Δεν είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τη Διάσκεψη των Προέδρων. Διαλύσατε τα κόμματα», είναι η θέση που εξέφρασε η ΔΗΣΥ.
Το ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη καθιέρωσης της ανόθευτης απλής αναλογικής και διατύπωσε την άποψη δεν πρέπει να διαλύεται Κοινοβουλευτική Ομάδα κόμματος που έχει εκλεγεί.
Στη θέση ότι δεν πρέπει να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που έχουν εκλεγεί, επέμειναν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Η Ένωση Κεντρώων εξέφρασε τη θέση ότι δεν θα πρέπει να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που έχουν εκλεγεί. Επίσης, εξέφρασε τη γνώμη ότι ένας βουλευτής που διαφωνεί με τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος πρέπει να παραδίδει την έδρα του και όχι να την μεταφέρει στη δύναμη άλλης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Τι λέει τελικά ο Κανονισμός της Βουλής για την περίπτωση των ΑΝΕΛ
Αναβρασμός επικρατεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ η οποία σήμερα αριθμεί έξι βουλευτές και αν παραιτηθεί ή διαγραφεί ή ανεξαρτητοποιηθεί ένας από αυτούς (όπως αναμένεται να γίνει με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο), τότε μένει με πέντε βουλευτές, δηλαδή με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό για Κοινοβουλευτική Ομάδα που προέρχεται από κόμμα εκλεγμένο στις εθνικές εκλογές. Πλην όμως στους πέντε βουλευτές των ΑΝΕΛ είναι και ο Αριστείδης Φωκάς, βουλευτής που έχει εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων, ανεξαρτητοποιήθηκε και στη συνέχεια προσχώρησε στους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής που αφορά στις προϋποθέσεις συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην παράγραφο 1 τίθεται ο κανόνας ότι ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών είναι δέκα. Προβλέπει ωστόσο, στην παράγραφο 2, ότι ο αριθμός των πέντε βουλευτών που συγκροτούν Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά από γενικές εκλογές, είναι ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το επιστημονικό συμβούλιο ομόφωνα διατυπώνει τη γνώμη ότι για να συγκροτηθεί εγκύρως Κοινοβουλευτική Ομάδα, πρέπει να συντρέχουν, σωρευτικώς, τέσσερις προϋποθέσεις:
- Οι βουλευτές να έχουν εκλεγεί υπό τη σημαία του κόμματος του οποίου συγκροτούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
- Να εξακολουθούν να ανήκουν στο εν λόγω κόμμα κατά το χρόνο της συγκρότησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του.
- Το κόμμα να έχει μετάσχει στις εκλογές με συνδυασμούς στα δύο τρίτα των εκλογικών περιφερειών της χώρας.
- Να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 3% του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων ολόκληρης της επικράτειας.
Με βάση τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, προσχώρηση βουλευτή προερχόμενου από τους ανεξάρτητους ή από άλλη Κοινοβουλευτική Ομάδα, σε Κοινοβουλευτική Ομάδα που λειτουργεί ήδη με πέντε μέλη, δεν αποτρέπει την αυτοδίκαιη διάλυσή της, σε περίπτωση κατά την οποία τα εκλεγέντα υπό την αυτή κομματική σημαία μέλη της μειωθούν, εν συνεχεία, κατά ένα. Αυτό δεν ισχύει όμως στην περίπτωση κατά την οποία ο βουλευτής αυτός είχε εκλεγεί με το κόμμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της οποίας προσχωρεί.