Τη σημασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στα εθνικά Κοινοβούλια και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη, για το μέλλον της Ευρώπης, περίοδο, υπογράμμισαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Κοινοβούλιο.
Οι δύο πολιτικοί μοιράστηκαν την κοινή αγωνία τους για τη διατήρηση θεμελιωδών αξιών της ΕΕ. «Μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς και την αγωνία, ενόψει των ευρωεκλογών, για την ίδια την υπόσταση και την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχει μία σειρά πολύ σοβαρών θεμάτων, στα οποία δεν υπάρχει η αναγκαία σύγκλιση» ανέφερε ο κ. Βούτσης. Σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα συμπεριέλαβε «το ζήτημα της αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου σε μια σειρά από χώρες, το ζήτημα των συνεπειών της οικονομικής κρίσης πάνω στις ασθενέστερες χώρες -ζήτημα στο οποίο η Ελλάδα έχει πολύ πικρή εμπειρία- και βέβαια τον ρόλος της Ευρώπης στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθώς και μια σειρά από συμφωνίες που είτε αφορούν το κλίμα είτε αφορούν το εμπόριο και έχουν τεθεί σε διακινδύνευση από άλλους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας».
«Αυτά είναι ζητήματα, τα οποία μας αφορούν όλους, προβληματιζόμαστε και ελπίζουμε για το καλύτερο ενόψει και των ευρωεκλογών» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Συμφωνώ μαζί σας κ. πρόεδρε, για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και οφείλουμε να την υπερασπιστούμε και από εξωτερικές πιέσεις -αναφέρατε τις εμπορικές συμφωνίες, αλλά δεν είναι μόνο αυτές- όπως επίσης να την υπερασπιστούμε από εσωτερικές πιέσεις -αναφέρατε το κράτος δικαίου- και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε κάποια κράτη-μέλη. Πρέπει να διατηρήσουμε τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Φιλελευθερισμός και Δημοκρατία» δήλωσε ο κ. Κατάινεν.
Ο κ. Βούτσης καλωσόρισε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι ο κ. Κατάινεν «έχει ένα πολύ κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, σε σχέση με τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο κ. Κατάινεν, και από τη θέση που σήμερα κατέχει, ως αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, αλλά και ως πρωθυπουργός της Φινλανδίας παλαιότερα, ασχολήθηκε με καίρια θέματα, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος, ιδίως μετά την έξοδο της Ελλάδας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Κατάινεν εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Επισήμανε την έμφαση που δίνει στον τομέα της ανάπτυξης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ίδρυση του λεγόμενου «Ταμείου Γιούνκερ», από το οποίο, όπως είπε, «η χώρα που περισσότερο ωφελήθηκε σε σχέση με το ΑΕΠ της είναι η Ελλάδα».
Όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «με αυτό το Ταμείο, μέρος του επενδυτικού κινδύνου μπορούσε να καλυφθεί, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ιδιωτικό χρήμα που θα οδηγούσε σε επενδύσεις για τη δημιουργία ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Ταμείο χρηματοδότησε έργα αξίας 11 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ σε συνδυασμό με πόρους από τοπικούς, περιφερειακούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς οδήγησε σε χρηματοδότηση 22.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων».