«Είναι μία σημαντική ημέρα αυτή, κάνουμε πράξη μία πολύ σοβαρή, εμβληματική πρωτοβουλία για τη μεταμνημονιακή εποχή», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, που εξήγησε ότι «η ενίσχυση της εργασίας είναι βασική προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάκτηση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων», όπως τόνισε.
«Η πολιτική αντιπολίτευση», σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «πρέπει να ξεφύγει από τη ζαλάδα του εθνικισμού και της μακεδονομαχίας, είναι μία ευκαιρία σήμερα», ωστόσο υποψιάζεται -όπως είπε- ότι θα ακουσθούν δύο ειδών κριτικές:
- ότι «δεν θα πρέπει να γίνει» γιατί αλλάζει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής ή δημιουργεί προβληματισμό για τις υγιείς επενδύσεις η αύξηση των κατώτατων μισθών, «μία κλασική νεοφιλελεύθερη επωδός ανεξαρτήτως εποχής», όπως ανέφερε
- ότι «είναι απαραίτητη, αλλά θα πρέπει να γίνει σε δύο χρόνους».
«Μία οικονομία υψηλής καινοτομίας, που θέλει να είναι εξελικτική, δεν μπορεί να στηρίζεται στη μείωση του μισθού και μόνον, όταν το ανθρώπινο δυναμικό και οι τεχνολογικές δυνατότητες και υποδομές στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλού επιπέδου», τόνισε ο κ. Βερναρδάκης, «η ανασυγκρότηση πρέπει να ξεκινήσει από την ενίσχυση της εργασίας, αυτό ξεκινά σήμερα και με επίσημη, νομοθετική περιβολή», όπως είπε.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε ότι «είναι χωρίς επιστροφή η πορεία του προς ένα συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω ότι θα εκφραστεί και σε αυτό το ζήτημα, δεν έχω δει τα τελευταία 2-3 χρόνια κανένα μείζον ζήτημα στο οποίο να υπάρξει διαφοροποίηση ΚΙΝΑΛ και ΝΔ. Ακόμη και στο θέμα του Μακεδονικού, είναι πιο πίσω και από τις πιο μετριοπαθείς φωνές της ΝΔ, έχουν ταυτιστεί πλήρως με την ακροδεξιά της ΝΔ και με όλο τον εθνικιστικό συρφετό».
Παραλλήλως, «έχουμε φαντάζομαι και την άλλη κριτική, του ΚΚΕ από τα αριστερά, τη διαβάζω από τώρα: “ψίχουλα στους εργαζόμενους”», συνέχισε o κ. Βερναρδάκης. «Θα βιαστεί να τα χαρακτηρίσει “ψίχουλα”, γιατί οι αυξήσεις θα είναι σημαντικές, θα επηρεάσουν συνολικά τους ανθρώπους που ζουν στις κατώτερες βαθμίδες της μισθωτής εργασίας (…) είναι ο κατώτατος, αλλά είναι και ο υποκατώτατος και τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο», όπως τόνισε και «το πολιτικό σχόλιο είναι σαφές, ακόμη και αυτά τα “ψίχουλα” ήθελαν να μην τα δώσουν, καταψηφίζοντας την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης».
«Έχουμε μπει σε μία περίοδο που οι αντιφάσεις των πολιτικών κομμάτων θα αρχίσουν να εκρήγνυνται σιγά-σιγά, ήδη στα μικρά κόμματα έχουν υπάρξει εκρηκτικές εξελίξεις που φτάνουν στο όριο της διάλυσής τους, τώρα θα αρχίσει να ακουμπάει και τα λίγο μεγαλύτερα», προέβλεψε ο υπουργός Επικρατείας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Δένδια, ο Χρ. Βερναρδάκης εκτίμησε ότι «τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται κυρίως μέσω του κ. Δένδια μία επανεμφάνιση αυτού που λέμε φιλελεύθερου κεντροδεξιού τμήματος της ΝΔ. Είναι σαφές ότι ένα σοβαρό κομμάτι του κόμματος έχει ανησυχήσει πάρα πολύ από την ταύτιση με ακραίες εθνικιστικές και ρατσιστικές επιλογές. Φαίνεται ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδειχθεί αρκετά ανεπαρκής να διαχειριστεί αυτή την αντίφαση της ΝΔ».
Με συνεχείς εμφανίσεις, ο κ. Δένδιας «θέλει να περάσει το μήνυμα ότι η κεντροδεξιά, η φιλελεύθερη πλευρά, είναι ακόμη ζωντανή». Εξάλλου, «πράγματι, ο κίνδυνος να νομιμοποιήσει η ΝΔ πολύ ακραία ακροατήρια, να τα συγκροτήσει σε εκλογική δύναμη είτε μέσα στην ΝΔ είτε έξω από την ΝΔ (μία ακόμη πιο κακή εξέλιξη)… είναι πάρα πολύ έντονος. Θα συρρικνώσει τη ΝΔ, αλλά το κυριότερο είναι ότι ένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου, που αποτελεί συνιστώσα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αυτή την στιγμή κινείται “εντός, εκτός και επί τα αυτά”».