Μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχοντας ανανεώσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, η κυβέρνηση αλλάζει την πολιτική ατζέντα και επικεντρώνεται πλέον στα μέτωπα της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής εκτιμώντας ότι θα αλλάξει το κλίμα.
Έτσι στο δρόμο προς τις κάλπες το Μαξίμου ετοιμάζεται να παίξει δυνατά το χαρτί των θετικών μέτρων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) βρίσκονται με το χέρι στην σκανδάλη για την έκδοση του πρώτου ομολόγου μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα είναι στη θέση τους για να πατηθεί το κουμπί και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι πλέον θέμα 24ωρων αν όχι λίγων ωρών καθώς κρίνεται ότι οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές. Μάλιστα δείχνει να έχει ανοίξει και η «όρεξη» των επενδυτών για ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου.
Την περασμένη Τρίτη το ισπανικό δημόσιο προχώρησε σε δημοπρασία δεκαετών ομολόγων η οποία προσέλκυσε ρεκόρ επενδυτών με συνολικές προσφορές 47 δισ. ευρώ. Αντλήθηκαν 10 δισ. ευρώ με την απόδοση στο 1,34%. Είχε προηγηθεί η έκδοση 15ετούς ομολόγου από την Ιταλία, όταν 320 επενδυτές προσέφεραν 35,6 δισ. ευρώ έναντι των 10 δισ. ευρώ που αναζητούσε το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,410%. Όσον αφορά στον ελληνικό τίτλο η απόδοσή του βρίσκεται στην περιοχή του 3%.
Στο μέτωπο της οικονομίας η κυβέρνηση, μετά το κοινωνικό μέρισμα και τα αναδρομικά που μοίρασε τον περασμένο μήνα, ανοίγει τώρα το δεύτερο πακέτο θετικών μέτρων.
Η αρχή γίνεται με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία εκτός απροόπτου θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το ποσοστό της αύξησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8%, ανεβάζοντας τον κατώτατο μισθό στα 633 ευρώ περίπου από τα 586 που είναι σήμερα.
Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, γεγονός που αυτόματα οδηγεί στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου θα οδηγήσει στην ενίσχυση 24 επιδομάτων και ειδικών παροχών που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε πάνω από 280.000 δικαιούχους, όπως το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το ειδικό εποχικό επίδομα και η αποζημίωση ασκούμενων σπουδαστών.
Αμέσως μετά παίρνει σειρά το επίδομα στέγασης που αφορά περίπου 300.000 νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Η επιδότηση θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη των δικαιούχων θα ανοίξει τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.
Ακολουθεί η ρύθμιση των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία ενώ παράλληλα ετοιμάζεται το διάδοχο σχέδιο του νόμου Κατσέλη το οποίο η κυβέρνηση θέλει να εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου 2019, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η ισχύς του νόμου Κατσέλη μετά την δίμηνη παράταση που χορηγήθηκε.