Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στη εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί αύριο Κυριακή, τονίζει την «προφανή ενίσχυση της χώρας ως σταθεροποιητικού παράγοντα, με πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα στην ΕΕ, που βρίσκεται σε κομβικό σημείο για την ίδια της την οντότητα, αλλά και στη σταθεροποίηση στην ευρύτερη αποσταθεροποιημένη περιοχή μας» μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Προσθέτει και την σαφή ενίσχυση των προοπτικών για τους ενεργειακούς και εμπορικούς δρόμους, καθώς και για τις οικονομικές συνέργειες των χωρών της Βαλκανικής, «με σημαντικό ρόλο για τη χώρα μας και, βεβαίως, για την περιοχή της ελληνικής Μακεδονίας και τη Θεσσαλονίκη».
Και επισημαίνει ότι γι΄ αυτές τις σημαντικές πλευρές «των θετικών αποτελεσμάτων της συνθήκης δεν έγινε καμία συζήτηση στη Βουλή – και όχι τυχαία, γιατί είναι σαφές ότι οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου στη Βουλή που αντιπολιτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ και τη συνθήκη δεν θα μπορούσαν να αρθρώσουν εναλλακτικό πολιτικό λόγο». Η ίδια η ιστορικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημείωσε, γονιμοποίησε θέσεις, αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις μέσα στο συνολικό πολιτικό σύστημα και στο σώμα της κοινωνίας «που λειτουργούν ως “θερμοκήπιο” και για πολιτικές ανακατατάξεις, που προβλέπω ότι θα συνεχιστούν και από εδώ και πέρα», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι μέχρι την ψήφιση της Συμφωνίας τηρήθηκαν κατά γράμμα και, χωρίς ουδείς να θέσει θέμα, οι διαδικασίες «με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, και τα αποτελέσματα ήταν σαφή, δηλαδή πλειοψηφικά, τόσο στην αρμόδια Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια».
Εκτίμησε, επίσης, ότι όταν έλθει -πολύ σύντομα- η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ «δεν θα υπάρξουν οξείες αντιπαραθέσεις, αντίθετα θα γίνουν ακόμα πιο ορατές οι υπαρκτές διαφοροποιήσεις μέσα στους κόλπους των κομμάτων που συμπεριφέρθηκαν τακτικιστικά, συνομολογώντας το «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών».
Αποσαφηνίζοντας τι εννοούσε με την φράση του «ελληνική είναι μόνο η ελληνική Μακεδονια» τόνισε ότι εννοεί «το προφανές, ότι δηλαδή η χώρα σέβεται και δεν θέτει ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης του Βουκουρεστίου και δεν πρέπει να αναδύονται συνθήματα τα οποία ενέχουν οποιοδήποτε ίχνος αλυτρωτισμού από την πλευρά μας».
Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι το αποκλειστικό ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συγκρότηση «ενός ισχυρού μετώπου απέναντι στην πολιτική σύγκλιση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού με ακροδεξιές και φιλοφασιστικές απόψεις. Απέναντι, δηλαδή, στα τέρατα που γεννιούνται στην Ευρώπη και στη χώρα μας εν μέσω και έπειτα από μια πολύ σοβαρή κρίση».
Αναφερόμενος στα επεισόδια έξω το Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της κυριακάτικου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βούτσης επικαλούμενος τις εκθέσεις του φρουράρχου και της φρουράς της Βουλής είπε ότι «είναι τόσο σαφείς που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τον στόχο βεβήλωσης της Βουλής. Άλλωστε, με ντουντούκα καλούσε για την εισβολή μια επώνυμη εκ των οργανωτών».
Κάλεσε δε, άπαντες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για το ότι «αφέθηκε χώρος για να επαναδραστηριοποιηθούν τα τάγματα εφόδου στους δρόμους, για τις επιθέσεις εναντίον βουλευτών, για τη στοχοποίηση των προσφύγων και την αντιποίηση των δημοκρατικών αξιών» συμπληρώνοντας «Ο νοών νοείτω».
Κληθείς να σχολιάσει τις προσωπικές κατηγορίες εναντίον του από τον Πάνο Καμμένο για μεθόδευση διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ο Ν. Βούτσης απάντησε: «Έχω δηλώσει δημοσίως τη θλίψη μου από την πρώτη στιγμή για την αναίτια στοχοποίηση με θλιβερούς υπαινιγμούς του κ. Καμμένου απέναντί μου. Δεν πρόκειται ποτέ να μπω σε συζήτηση για συνωμοσίες και συνωμοσιολογούντες, ακόμη κι αν στοχοποιούν την οικογένειά μου και προσπαθούν να ανοίξουν “φακέλους”. Παραμένω στη δήλωσή μου για θλίψη, που έχει σαφές πολιτικό πρόσημο και όλοι το καταλαβαίνουν».