Ήταν Σεπτέμβριος του 2015 όταν ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, πανηγύριζε τη νίκη στις εκλογές. Μια συμμαχία που κράτησε μέχρι πρόσφατα, όταν οι ΑΝΕΛ αποχώρησαν από την κυβέρνηση συνεργασίας και οδήγησαν τον πρωθυπουργό να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι οδηγήθηκαν στο διαζύγιο εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία έφτασε στη Βουλή τελικά και τη Δευτέρα συζητήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Από το βήμα της επιτροπής, ο Πάνος Καμμένος πέρασε στη… σκληρή αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας τον άλλοτε κυβερνητικό εταίρο του για «κυβέρνηση αποστασίας».
Ξεχωριστή στιγμή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Καμμένου ήταν αυτή κατά την οποία ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης. «Από κυβέρνηση της εθνικής συμφιλίωσης γίνατε κυβέρνηση αποστασίας», είπε ο Πάνος Καμμένος. «Με όλες τις μεθοδεύσεις που έγιναν καταφέρατε να μετατρέψετε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από 28-27 σε 29-26. Θερμά συγχαρητήρια! Αυτή είναι η έμπνευσή σας για μια κυβέρνηση της Αριστεράς;
Σπάσατε έναν συνασπισμό που δημιουργήσαμε παρά τις σημαντικές πολιτικές διαφορές μας, σεβόμενοι ότι έπρεπε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Στο όνομα ποιου συμφέροντος καταπατήσατε τη συμφωνία μας και μετατρέψατε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε μια κυβέρνηση αποστασίας;», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
«Θλίβομαι γιατί γνωρίζω την αλήθεια. Οι πολίτες θα καταλάβουν σε μερικά χρόνια ποιοι έστησαν αυτή τη συμφωνία», είπε ο Πάνος Καμμένος και υπογράμμισε ότι δεν πίεσαν οι ΗΠΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά «η πρόταση ήταν του κ. Κοτζιά» και βεβαίως η πίεση ήταν από την κ. Μέρκελ διότι από την Ευρώπη θέλουν να κάνουν μπίζνες στα Σκόπια.
Ειδικότερα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπογράμμισε ότι «η αναφορά στο Μακεδονικό λαό, με χαρακτηριστικά ομοιογένειας, δημιουργεί πρόδηλη σύγχυση στον Μακεδονικό λαό της Β. Ελλάδας. Οι δε επεξηγήσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ξεθωριάσουν με την πάροδο του χρόνου και η κρατική οντότητα της Βόρειας Μακεδονίας θα υπερισχύσει της ελληνικής περιφέρειας της Μακεδονίας».
«Η συμφωνία αυτή αποτελεί όνειδος για την πατρίδα μας, για τη Δημοκρατία και φοβάμαι πολύ ότι το χειρότερο της αποτέλεσμα είναι ότι θα αποτελέσει την αρχή μιας μεγάλης σύγκρουσης στα Βαλκάνια», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος έχει περάσει στο «αντάρτικο».