Διάψευση όσων «ονειρεύονταν κυβερνητική κατάρρευση και σήμερα και μεθαύριο στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες» προανήγγειλε ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.
Ο κ. Φίλης τόνισε πως η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης αναδεικνύει πολιτικές διεργασίες «που δεν είναι αδιαφανείς, ούτε σαν τα πολιτικά μαγειρεία του παρελθόντος» και τόνισε πως «οι πολιτικές διαφοροποιήσεις γίνονται στη βάση αρχών και εξυπηρέτησης του υπέρτερου εθνικού συμφέροντος και της πολιτικής σταθερότητας».
«H ψήφος εμπιστοσύνης, με αφορμή την επικείμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών» πρόσθεσε «σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία της αριστερής διακυβέρνησης, μία τομή μέσα στη συνέχεια, όπως αυτή διαμορφώθηκε με τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, το δημοψήφισμα του Ιουλίου και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά και την αναγκαστική, λόγω των συσχετισμών, συγκατοίκηση με ένα μικρό δεξιό κόμμα, τους ΑΝΕΛ».
Ο κ. Φίλης τόνισε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι ξαφνιάστηκε από την τοποθέτηση του προέδρου του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος, όπως είπε, «με μεγαλύτερη διακριτικότητα από ό,τι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχοποίησε έναν έντιμο και δημοκράτη βουλευτή, τον Σπύρο Δανέλλη, διότι διέπραξε το λάθος να επιμένει με σταθερότητα στην άποψή του».
Χαρακτήρισε δε «μείζον θέμα πολιτικής τάξης και ηθικής» αυτό που δημιουργήθηκε από την επίθεση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στον νέο υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη. «Όταν ταυτίζεις έναν αξιωματικό επειδή έγινε υπουργός, με έναν πραξικοπηματία, τι μήνυμα στέλνεις στην κοινή γνώμη και στο στράτευμα; Ότι κάθε αξιωματικός είναι επίδοξος πραξικοπηματίας; Τέτοιοι πολιτικοί χειρισμοί ενισχύουν τη δημοκρατία;» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Επίθεση εξαπέλυσε και στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο κατηγόρησε ότι «συμπεριφέρεται ως κλάκα θορυβοποιών». «Άραγε αυτό απέμεινε από ένα μεγάλο ιστορικό ρεύμα, το ΠΑΣΟΚ, που καθόρισε, με τα θετικά και τα αρνητικά του, την πορεία της δημοκρατικής Μεταπολίτευσης; Και έτσι θα ξεπεράσει το ΚΙΝΑΛ το υπαρξιακό του αδιέξοδο; Λοξοκοιτώντας προς τη Δεξιά;» διερωτήθηκε ο κ. Φίλης.