Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε χθες Τρίτη στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την ονομαστική ψηφοφορία.
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πογκρόμ εκβιασμών-όπως είπε χαρακτηριστικά- σε βάρος βουλευτών.
Σε ό,τι αφορά την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σέβεται την επιλογή του αν και διαφωνεί. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παράλληλα στηρίζει την συμφωνία των Πρεσπών, έκανε λόγο για «κυβέρνηση – κουρελού» και «πρόθυμους βουλευτές που κάνουν τους γυρολόγους στη Βουλή» ενώ επανέλαβε το αίτημα για εκλογές.
«Η δεδηλωμένη προκύπτει από τη βούληση του λαού και όχι από παζάρια μεταγραφής», τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
Για «παζάρια των προηγούμενων ημερών ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, πιο συγκεκριμένα των παζαριών ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο» έκανε λόγο ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα. Παρατήρησε, ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να το παίζει σε διπλό ταμπλό και να έχει κυβέρνηση για όλα τα γούστα. «Δεν είμαστε πρόθυμοι. Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη αλλαγή» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης. ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.
«Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι στο θέμα αυτό δεν έχει τον λαό μαζί του αλλιώς θα έκανε δημοψήφισμα»., ανέφερε ο πρόεδρος της Ε.Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
H συζήτηση συνεχίζεται σήμερα το πρωί και θα ολοκληρωθεί το μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ο Νίκος Βούτσης μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη Βουλή, ξεκαθάρισε πώς σχετικά με τη διαδικασία για κύρωσης της Συμφωνίας «δεν υπάρχει κανένα άγχος για αυτό το θέμα, δεν υπάρχει καμία διάθεση να προκαταλάβει κανείς κάτι ή να το περιορίσει» ωστόσο τόνισε ότι: «Η Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι δεν είναι υποχρέωση εκ του συντάγματος, θα πρέπει να περάσει με 151 ψήφους για να είναι ισχυρή, τόσο προς το εσωτερικό της χώρας, όσο και προς τους διεθνείς οργανισμούς».
Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για τον Αποστολάκη
Ένταση επικράτησε στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.
Ιδιαίτερα υψηλοί ήταν οι τόνοι όταν ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακαλέσει αμέσως τη σύγκριση που έκανε στην ομιλία του, του μέχρι χθες αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, με τον στρατηγό της Χούντας Σπαντιδάκη.
Παίρνοντας τον λόγο μετά τον αρχηγό της ΝΔ, στη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν του επιτρέπει να προσβάλει έναν άνθρωπο που έχει υπηρετήσει από το 1976 τη Δημοκρατία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, σημειώνοντας πως είναι μία μεγάλη πρόκληση απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Συγκεκριμένα, ζητώντας και παίρνοντας τον λόγο μετά την πρωτολογία του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη και πως σε όλα τα επιχειρήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απαντήσει στο τέλος της διαδικασίας.
Ο εκνευρισμός του Τσίπρα στη Βουλή: Τώρα μιλάει ο πρωθυπουργός της χώρας
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας ανέβασε τους τόνους, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ.
Μη κρύβοντας τον εκνευρισμό του, τόνισε: «Καθίστε κάτω, καθίστε κάτω! Τώρα θα τα ακούσετε! Τώρα μιλάει ο πρωθυπουργός της χώρας και έχετε την υποχρέωση να ακούσετε με προσοχή».
Προηγουμένως ο πρωθυπουργός αναφερόταν στο «πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης βουλευτών» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.