Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται σήμερα Τρίτη η πολιτική αντιπαράθεση, την οποία πυροδότησε αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.
Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 16 Ιανουαρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία.
Η συζήτηση θα ανοίξει από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα συνεχιστεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κλείσει με αντίστοιχη σειρά, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Κατά τη διήμερη συζήτηση, τον λόγο θα πάρουν, κατά σειρά, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και βουλευτές με αναλογία πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας από κάθε κόμμα.
Ενδεικτικά της στάσης που αναμένεται να τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι τα όσα δήλωσε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε ως σκηνοθετημένη την παραίτηση Καμμένου και κάλεσε τους βουλευτές να αναλογιστούν τι θα σημάνει πιθανή παροχή στήριξης στην κυβέρνηση. «Ναι στη ψήφο εμπιστοσύνης σημαίνει ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής, αλλά «όχι και την εμπιστοσύνη του λαού» και «γι’ αυτό», είπε «η καθαρή λύση είναι εκλογές τώρα».
Όσο για την πρόταση Καμμένου να δεχθεί καμία χρήση του όρου «Μακεδονία» για να ψηφίσουν μαζί πρόταση μομφής ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι ο κ. Καμμένος κινείται μεταξύ γραφικότητας και τραγικότητας, καθώς όταν είχε την δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση και να μην υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών δεν το έκανε.
Ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας χθες στο Star, αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι είχε υποχρέωση να μην παραχωρήσει θέση στα υπουργικά στελέχη που εγκαταλείπουν τους ΑΝΕΛ ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην Έλενα Κουντουρά.
Ταυτόχρονα διαβεβαίωνε ότι δεν προτίθεται να απομακρύνει τον Θ. Παπαχριστόπουλο και τον Κ. Ζουράρι που έχουν δηλώσει πως θα πουν «ναι» στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.
Το σκηνικό ρευστότητας συμπληρώνουν οι διεργασίες στο Ποτάμι σχετικά με την στάση του βουλευτή Σπύρου Δανέλλη .
Την απόφασή του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα γνωστοποίησε στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, ο Σπύρος Δανέλλης βρίσκεται με το ενάμισι πόδι εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, καθώς νωρίτερα σήμερα ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Μαυρωτάς, έθεσε θέμα πειθαρχίας στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, με τη θέση του Ποταμιού να είναι κατά της κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Σπύρος Δανέλλης είχε συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος του ζήτησε μέχρι το βράδυ να του διευκρινίσει ποια θα είναι η στάση του στην ψηφοφορία, όπως και έγινε.
Ο κ. Θεοδωράκης φέρεται να διεμήνυσε στον κ. Δανέλλη ότι η θέση του Ποταμιού είναι να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς και ότι η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τη στάση του κόμματος σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν αλλάζει, ήτοι ο κάθε ένας βουλευτής θα αποφασίσει κατά συνείδηση.
Η συνάντηση κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς -κατά τις ίδιες πληροφορίες- ο κ. Θεοδωράκης θέλει να γνωρίζει, πριν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, τις τελικές αποφάσεις του κ. Δανέλλη, καθώς εάν επιμείνει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, δεν διαφοροποιείται μόνο από τη θέση του Ποταμιού, αλλά δημιουργούνται νέα πολιτικά δεδομένα.
Ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης απάντησε αργά το βράδυ της Δευτέρας στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης κατά τη ψηφοφορία στη Βουλή σε αντίθεση με τη γραμμή του Ποταμιού.