Τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σχολίασε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, τονίζοντας πως «είναι ώρες ευθύνης και για τον κάθε βουλευτή είναι πλέον η στιγμή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, με την ευθύνη που έχει απέναντι στον λαό, στην κοινωνία και στον ίδιο του τον εαυτό».
«Στο προσκήνιο για όλες τις πολιτικές δυνάμεις μπαίνουν τα θέματα του λαού μας και της χώρας, που πρέπει να επιλυθούν άμεσα και με ταχύτητα» συνέχισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, εξηγώντας πως «εκτός του ότι πρέπει να κλείσει το θέμα με τη βόρειο γείτονα, που ταλανίζει τη χώρα 30 χρόνια τώρα, πρέπει να λύσουμε γρήγορα τα θέματα, που αφορούν τα κόκκινα δάνεια, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία».
«Είναι ώρα ευθύνης και θα πρέπει να μας πουν οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις πώς σκέφτονται να απαντήσουν στα προβλήματα και στις ανάγκες του τόπου και του λαού μας, θα πρέπει όλοι οι βουλευτές να σκεφτούν ότι θα τους σημαδεύει για πάντα σε όλη τους τη ζωή η τυχόν άρνηση να συμπράξουν σήμερα στην επίλυση προβλημάτων, που χρονίζουν πάρα πολλές δεκαετίες και επιλύονται σήμερα από την κυβέρνησή μας» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εκτίμησε πως «είναι άνθρωποι ευθύνης και όχι πρόθυμοι, είναι πρόθυμοι απέναντι στην ευθύνη». «Το μεγάλο θέμα δεν είναι προς την κυβέρνηση, είναι προς τις πολιτικές δυνάμεις -κυρίως εκείνες που θεωρούν ότι βρίσκονται στον προοδευτικό χώρο- να δώσουν λύσεις σε πολύ παλιά προβλήματα του ελληνικού λαού, δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτά τα θέματα για αργότερα και δεν μπορεί κανείς να λέει ότι θα τα κάνει αργότερα, πρόσθεσε, διερωτώμενος: «Με ποιον θα τα κάνει αργότερα, αν δεν τα κάνει με τη δική μας κυβέρνηση που θέλει να τα κάνει, θα τα κάνει με τη ΝΔ που έτσι κι αλλιώς έχει προαναγγείλει την κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης και του κοινωνικού κράτους, ότι είναι δαπάνες αντιπαραγωγικές;».
Σχετικά με τον χαρακτηρισμό από την αντιπολίτευση ως «σικέ ιστορίας» της ολοκλήρωσης της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και την πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ο κ. Πετρόπουλος σχολίασε: «Δεν δείχνει κάτι σικέ η ιστορία, ήλθε η στιγμή της διαφοροποίησης που ο κ. Καμμένος ρητά και χωρίς προσχήματα είχε προαναγγείλει σε σχέση με το ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας. Οι πολιτικές διαφορές ενυπήρχαν μέσα στην κυβέρνηση, όσον αφορά τις ιδεολογικές αφετηρίες που παρακινούν την κάθε πολιτική δύναμη στην πολιτική πρακτική. Δεν υπάρχει λόγος για πρόωρες εκλογές, εμείς θέλουμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη νέα ρύθμιση οφειλών προς Ταμεία σε δόσεις και με διαγραφή ποσοστού των προσαυξήσεων, για οφειλέτες που δεν μπορούν να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ο υφυπουργός διευκρίνισε: «Θα μπει με διάταξη νόμου, που πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή. Θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση ενός σχεδιασμού που θα κάνει άμεση την αφαίρεση των οφειλών και την ένταξη σε μια διαδικασία ρύθμισης που είναι βατή και δυνατή να εξυπηρετείται από τον ίδιο τον οφειλέτη. Δεν θα κάνουμε μία διαδικασία που θα εμπλέκεται σε γραφειοκρατικά κωλύματα, όπου να πρέπει κι οι υπάλληλοι να εξετάσουν κάθε αίτημα. Θέλουμε να κάνουμε ένα σύστημα άμεσης ένταξης, όπως έγινε με την απαλλαγή οφειλών όταν είναι κάποιος σε δύο ασφαλιστικούς φορείς, όπου γίνεται αυτόματα, στην πλατφόρμα ο οφειλέτης μόνος του συμπληρώνει τα σχετικά πεδία και απαλλάσσεται από οφειλές. Πιστεύω ότι πριν τον Μάρτη θα το έχουμε ολοκληρώσει. Τυχόν χρονική καθυστέρηση θα οφείλεται στο ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί και να φτιαχτεί το πρόγραμμα εφαρμογής άμεσης διαγραφής. Θα θέλαμε και τώρα, τον Γενάρη, να το κάνουμε, είμαστε έτοιμοι από άποψη θεσμική, δηλαδή διαμόρφωση των όρων και προϋποθέσεων. Είναι ζήτημα μηχανογραφικής εφαρμογής, από εκεί θα εξαρτηθεί, θα κάνουμε όμως τα πάντα, θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει γρήγορα αυτό».
Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό απονομής των νέων συντάξεων επισήμανε: «Έχουμε αυξήσει τον ρυθμό σε καλό βαθμό, έχουμε τα γνωστά προβλήματα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εκεί έχουμε πολύ λίγο κόσμο και πρέπει να ενισχύσουμε και ίσως να αλλάξουμε κάποια πράγματα στη λειτουργία του σχετικού τμήματος. Στο ενιαίο ταμείο ασφάλισης αυτοτελώς αυτοαπασχολούμενων, που είχαν πολλές καθυστερήσεις εδώ και χρόνια, είναι ακόμα τα πράγματα δύσκολα και στην περίπτωση των συντάξεων από διαδοχική ασφάλιση ή από χρόνους ασφάλισης που βρίσκονται εκτός χώρας, που έχουν και από άλλες χώρες ασφαλιστικό χρόνο. Εκεί παρουσιάζονται κάποιες καθυστερήσεις, οι οποίες θέλουμε να πάψουν κι αυτές να υπάρχουν όμως πρέπει να πούμε ότι έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις εκκρεμότητες κατά 61% σε σχέση με αυτές που παραλάβαμε το 2015. Μέσα στο δεκάμηνο του 2018 εκδώσαμε 28% παραπάνω κύριες συντάξεις σε σχέση με τον αντίστοιχο 10μηνο του 2017 και 42% παραπάνω εφάπαξ, δηλαδή ο ρυθμός βελτιώνεται, αυξάνεται, γι’ αυτόν τον λόγο θα είμαστε σε θέση να αυξήσουμε αυτή την παραγωγικότητα και περιμένουμε Φλεβάρη να εντάξουμε από τον ΟΑΕΔ 700 έως 1000 νέους υπαλλήλους απασχόλησης για ένα έτος, για να βοηθήσουν σε αυτόν τον σκοπό».