Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ανοίγοντας τα χαρτιά του για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανέλυσε το πλάνο του για το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα στηθούν πρόωρες κάλπες στην Ελλάδα, αν και ξεκαθάρισε πως στόχος του είναι οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο και εκτίμησε πως η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει τη θητεία της. Ειδικότερα, αποκάλυψε πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας την πρόθεσή του να πάει σε πρόωρες εκλογές αν μείνει με λιγότερους από 151 βουλευτές, αποφεύγοντας μία κυβέρνηση ανοχής.
Αποκάλυψε ακόμα ότι προγραμματίζει επίσκεψη στην Τουρκία εντός του Φεβρουαρίου, ενώ χαρακτήρισε την υπόθεση της Novartis ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης η παραδοχή του ότι έχει κάνει λάθη στις επιλογές προσώπων, αν και, όπως σχολίασε, τώρα «έχω πάρει τα μαθήματα».
Τόνισε εξάλλου πως με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του θα ακυρωθεί η μείωση του αφορολόγητου, ενώ αναφέρθηκε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σημειώνοντας πως ήταν μία καλή επιλογή από μέρους του και υπογραμμίζοντας ότι θα τον προτείνει ξανά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τα σενάρια για Καμμένο και πρόωρες εκλογές
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος δηλώνει πως δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση ή να ψηφίσει μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής που θα καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία κυβερνητική κρίση. Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, διότι δεν θα θελήσει να ρίξει νερό στον μύλο της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, και προανήγγειλε ότι αυτό θα του ζητήσει στη συνάντηση που θα έχει μαζί του την Παρασκευή.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως αν δεν έχει την εμπιστοσύνη του Πάνου Καμμένου, τότε πρώτα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και μετά θα φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.
Παραδέχθηκε ακόμα πως δε γνωρίζει αν θα έχει τις ψήφους που απαιτούνται για μια ψήφο εμπιστοσύνης, τονίζοντας: «Ξέρω ότι το βάρος αυτό είναι μεγάλο για τον κυβερνητικό μου εταίρο και δεν θα το αναλάβει. Αν το κάνει και πει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση, θα πάμε στη Βουλή και θα μάθουμε αν έχουμε τις ψήφους».
Την πρόθεσή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που δεν διαθέτει την πλειοψηφία των 151 εδρών εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο OPEN.
Ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει πως μία κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας, ακόμα και αν δε διαθέτει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών, ενώ αναφέρθηκε και στα παραδείγματα από άλλες χώρες της Ευρώπης, σημειώνοντας πως στην Ευρώπη υπάρχουν 12 κυβερνήσεις συνεργασίας.
Ωστόσο, επεσήμανε πως αν και σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα είχε συνταγματικό πρόβλημα, θα είχε πολιτικό πρόβλημα. «Σε μια τέτοια περίπτωση θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνο σε πρόωρες εκλογές, με χρονικό κριτήριο κρίσιμες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει να υλοποιήσουμε», ανέφερε.
Η Συμφωνία των Πρεσπών
Ως το δεύτερο σημαντικότερο επίτευγμα της θητείας του ως πρωθυπουργού, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, χαρακτήρισε την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του, τονίζοντας πως η λύση του Μακεδονικού είναι από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της θητείας του.
Όπως υπογράμμισε, το Σκοπιανό δεν είναι ένα ζήτημα που διχάζει την ελληνική κοινωνία εδώ και κάποιους μήνες, αλλά ένα πρόβλημα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφηναν άλυτο επί 27 χρόνια και αποτελούσε βαρίδι για την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον για αστάθεια στα βόρεια σύνορά της και για διάσπαση της ΠΓΔΜ, ενώ ανέφερε πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει κανένα περιθώριο να ανατραπεί από κάποιον εθνικιστή μελλοντικό διάδοχο του Ζόραν Ζάεφ.
«Δε βλέπω τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος και τις δημοσκοπήσεις, αλλά μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος, των μεγάλων οφελημάτων που θα έχει η χώρα από ένα θέμα που λιμνάζει για 26 χρόνια», δήλωσε.
Όσον αφορά στο αν ήταν αδιαφανείς οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, σημείωσε πως δύο φορές κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων να συζητήσουν μαζί του το θέμα στο γραφείο του. «Δεν περιμένα ότι ο αρχηγός της ΝΔ θα είχε αυτή τη συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική ισορροπία», σχολίασε.
Έκανε μάλιστα λόγοι για κίνδυνο διεθνούς εξευτελισμού της χώρας σε περίπτωση που μετά από την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ η ελληνική πλευρά δεν κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αναγκάσαμε μία χώρα να αλλάξει το Σύνταγμά της και την ονομασία της, και αν έρθουμε εμείς εδώ και πούμε ότι επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του, ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Καμμένος θα έχει πρόβλημα με το εκλογικό του ακροατήριο, θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς».
«Αν το κομματικό όφελος και το κομματικό ακροατήριο είναι πάνω από το συμφέρον της χώρας για το Μακεδονικό τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας», σχολίασε.
Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε ότι «έβαλε τον πήχη στο erga omnes και όταν είδε ότι το κάναμε, όταν είδε ότι δεν αφήσαμε καμία λαθροχειρία, βρήκε άλλες δικαιολογίες». Τον κατηγόρησε ακόμα ότι εγείρει ένα ζήτημα εθνικότητας που δεν υπάρχει, αναζητώντας για να βρει τρόπο να διεισδύσει πολιτικά.
Πότε θα έρθει στη Βουλή η Συμφωνία
Για το πότε θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχει στόχο και σκοπό άμεσα μόλις ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ με ρηματική διακοίνωση του αποτελέσματος και των άρθρων του Συντάγματος και κοινοποιηθεί το πέρας των διαδικασιών στη γειτονική χώρα άμεσα θα δώσει στον ΠτΔ, στον ΠτΒ και στα κόμματα τα αποτελέσματα και αμέσως μετά θα συνεννοηθεί με τον ΠτΒ για να κινηθούν οι διαδικασίες.
«Μέσα στον Ιανουάριο;», ρωτήθηκε. Προφανώς, απάντησε, προσθέτοντας ότι υπολογίζει πως μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα στην Αθήνα.
Υπογράμμισε ότι «οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, αυτός είναι ο στόχος μου, αυτή είναι η στοχοπροσήλωσή μου. Σε πείσμα πολλών αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα που το Σύνταγμα της δίνει τη δυνατότητα να κυβερνά».
Υπόθεση Novartis
Το σκάνδαλο της Novartis είναι υπαρκτότατο και είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Μεταπολίτευσης, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για τεράστια ζημία που έχει υποστεί το Δημόσιο.
«Η υπόθεση αυτή πρέπει να φτάσει ως το τέλος και να διαλευκανθεί», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για τεράστιες πολιτικές ευθύνες και για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, για τις οποίες αρμόδια είναι η δικαιοσύνη, ενώ ευχήθηκε όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι.
«Είναι διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, είναι μυστική διαδικασία, δεν είναι ο ρόλος μου να ξέρω λεπτομέρειες ή να κρίνω», ανέφερε o Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε «να αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της». Παραδέχθηκε πως η δικαιοσύνη έχει προβλήματα και υπάρχουν καθυστερήσεις, όμως υπογράμμισε ότι στο θέμα αυτό πρέπει να σταθούμε υπεράνω των αντιδικιών. «Είναι πλήγμα στη δημοκρατία η a priori κριτική στη δικαιοσύνη», επεσήμανε.
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, απάντησε πως σημασία έχει η ουσία και όχι το ύφος των δηλώσεων του και παρατήρησε: «Αν είναι παρέμβαση οι δηλώσεις του κ. Πολάκη, τότε η μήνυση σε δικαστικούς λειτουργούς τι είναι;».
Αφορολόγητο και 13η σύνταξη
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη, απάντησε πως το δημοσιονομικό πλαίσιο δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα σήμερα.
Για το αφορολόγητο, δήλωσε ότι είναι «απόλυτα προφανές» πως θα συμβεί η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του 2019.
Κάνοντας μία αναφορά σε προηγούμενες κυβερνήσεις, τόνισε μεταξύ άλλων: «Εγώ είμαι τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός. Η ευθύνη μου ήταν να μοιράσω δίκαια βάρη. Οι προηγούμενοι στις εποχές των παχέων αγελάδων μοίραζαν λεφτά. Εμείς το κάνουμε πιο δίκαια. Τώρα δείχνουμε το πραγματικό πρόσημο, το πραγματικό πρόγραμμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά.
Επίσκεψη στην Τουρκία
Ανακοίνωσε εξάλλου ότι προγραμματίζει επίσκεψη στην Τουρκία μέσα στον Φεβρουάριο.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, σημείωσε πως, επιλέγει να έχει μία τακτική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πιστεύει πως, όπως έχουν τα πράγματα, η μόνη δυνατότητα μιας ουσιαστικής επικοινωνίας είναι σε ανώτερο επίπεδο.
Ξεκαθάρισε πάντως πως δε φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους και τονίζοντας πως όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι για τα δίκαια της πατρίδας μας.
Αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως ήθελε πολύ και εκείνη εδώ και καιρό να έρθει στην Ελλάδα, αλλά ήθελε και ο ίδιος να την προσκαλέσει μετά το τέλος της κρίσης για να αναδειχθεί η στήριξή της, καθώς, όπως επεσήμανε, η Άνγκελα Μέρκελ έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια. Όπως σχολίασε, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει και ευθύνη, αλλά πιστώνεται και τα θετικά που έγιναν τα τελευταία χρόνια.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Απολύτως ναι» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς για το εάν θα ξαναπροτείνει τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τόνισε ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας με έναν τρόπο εξαιρετικό.
Το μεγαλύτερό του λάθος
Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα «ποιο είναι το μεγαλύτερό του λάθος» ως πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια πρόσωπα αναφέρεται. «Αλλά έχω πάρει τα μαθήματα», πρόσθεσε.