Ακόμα και οι πλέον προσεκτικοί στις δηλώσεις τους βουλευτές παραδέχονται ότι το αρχείο Καρακώστα περιέχει πλήθος στοιχείων που «φωτίζουν» το σκάνδαλο Siemens.

Επιπλέον, νέα δεδομένα όπως η επικοινωνία του Καρακώστα με στελέχη της σημερινής ηγεσίας του ΟΤΕ, αναδεικνύουν κι άλλες διαστάσεις της υπόθεσης.

Το ζήτημα όμως είναι αν τα έγγραφα του Π. Καρακώστα περιέχουν την απάντηση στο ερώτημα που ενδιαφέρει περισσότερο την εξεταστική αλλά και όλο τον κόσμο: Πού πήγαν τα λεφτά.

Οι βουλευτές που έχουν δει το υλικό επιβεβαιώνουν ότι στα χαρτιά αναφέρονται γνωστά ονόματα πολιτικών και επιχειρηματιών. Αποφεύγουν όμως να απαντήσουν αν πρόκειται για αναφορές που «καίνε», λέγοντας ότι χρειάζεται ενδελεχής μελέτη των εκατοντάδων εγγράφων.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως ενισχύονται τα σενάρια ότι, παράλληλα με όσα προκύψουν από το αρχείο, και ο ίδιος ο Καρακώστας ξέρει πολύ περισσότερα από όσα είπε στην εξεταστική και μετά ανασκεύασε, λέγοντας ότι «ήταν σε σύγχυση».
Κι ενώ έχουν προκύψει νέα στοιχεία και δεδομένα και απομένουν δεκάδες μάρτυρες προς εξέταση, την Τετάρτη θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής, «εκτός κι αν προκύψει κάτι πολύ σημαντικό», σύμφωνα με τον πρόεδρο Σήφη Βαλυράκη.

Πάντως ο Θεόδωρος Τσουκάτος και η Ντόρα Μπακογιάννη είναι ανάμεσα στους μάρτυρες που οι βουλευτές της Αριστεράς επιμένουν ότι πρέπει να καταθέσουν άμεσα «και δε θα δεχθούν να μην κληθούν επειδή η επιτροπή δεν θα προλαβαίνει».

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου τα κόμματα θα αφοσιωθούν στη συγγραφή των πορισμάτων, που όπως φαίνεται, κάποιοι έχουν ήδη ξεκινήσει να γράφουν. Ενας από αυτούς είναι ο Πάνος Καμένος, κατά δήλωση του οποίου, «έχω ήδη πει ότι θα γράψω το δικό μου, κι αν η ΝΔ συμφωνεί με ό,τι γράψω, έχει καλώς».

Το επόμενο βήμα στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών είναι η προανακριτική επιτροπή, την οποία ουσιαστικά έχει ήδη προαναγγείλει ο κ. Βαλυράκης εκτιμώντας ότι με τη λήξη των εργασιών της εξεταστικής θα έχουν στοιχειοθετηθεί σοβαρές ενδείξεις για ευθύνες πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Siemens.