Μετά τη θετική δήλωση των 17 ηγετών της ευρωζώνης για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών έλεγε ότι μόνο από ένα ατύχημα μπορεί να ανακοπεί η πορεία για την εκταμίευση της δόσης.

Το ατύχημα λοιπόν, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, προέκυψε με την άρνηση του Φώτη Κουβέλη να ψηφίσει τις ρυθμίσεις για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προκάλεσε επιπλοκές στη συμφωνία με την τρόικα.

«Τα πράγματα είναι οριακά, δεν είναι η τρόικα που βιάζεται, εμείς επισπεύδουμε όλες τις διαδικασίες για να προλάβουμε», είπε συνεργάτης του πρωθυπουργού και εξήγησε:

«H τρόικα μπορεί να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις και να περιμένει. Εμείς όμως θέλουμε το Eurogroup να πάρει την απόφαση στις 12 Νοεμβρίου και τα χρήματα να μπουν στο ταμείο μέχρι τις 16 του μήνα».

Οι δανειστές απαιτούν ενιαία συμφωνία που να περιλαμβάνει και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις μαζί με τα διαρθρωτικά και τα οικονομικά μέτρα των 13,5 δισ.

Αν και δεν επιβεβαιώνεται ότι η τρόικα ζητά συμφωνία και των τριών κομμάτων πριν κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο, κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν ότι θεωρούν αρνητικό να καταγραφεί ρήξη μεταξύ των εταίρων στη Βουλή.

Πάντως το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι ο κ. Κουβέλης δεν θα θελήσει να διακινδυνεύσει τη διάσωση της χώρας και ότι τελικώς θα υπαναχωρήσει.