Μέχρι το τέλος του χρόνου ψηφίζεται από τη Βουλή η τροπολογία για την παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του, όπως ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.
Επίσης, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι σύντομα κατατίθεται στη Βουλή και η ρύθμιση, με την οποία θα αποσαφηνίζεται το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα επεκταθεί και στην πρώτη κατοικία των επαγγελματιών. Στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να συνοδευτεί από μία ευρύτερη πολιτική στέγασης για όσους δεν έχουν κατοικία.
«Το ιδιωτικό χρέος, που είναι μια από τις πιο οδυνηρές πλευρές της κρίσης, είναι προτεραιότητα της επόμενης περιόδου. Έχουμε καταθέσει τροπολογία, που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, για παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η οποία θα συνοδευτεί από περαιτέρω απλούστευση και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του. Σύντομα, δε, θα αποσαφηνιστεί το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και στη Βουλή θα κατατεθεί σχετική ρύθμιση. Στόχος μας είναι η εν λόγω προστασία να επεκταθεί και στην πρώτη κατοικία επαγγελματιών, η προστασία να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να συνοδευτεί από μια ευρύτερη πολιτική στέγασης για όσους δεν έχουν κατοικία» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Δημιουργούμε το νέο κοινωνικό κράτος και θέλουμε να το κατοχυρώσουμε και συνταγματικά» επισήμανε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Κεντρικό καθήκον, μετά τα μνημόνια, είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον, χρειαζόμαστε ένα σύστημα δημοκρατικού σχεδιασμού για τη χώρα και την ανάπτυξη».
«Τα μέτρα και οι δράσεις που προβλέπει ο Προϋπολογισμός, όπως η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επιδότηση της στέγασης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, η κατάργηση του φόρου στο κρασί, το μεταφορικό ισοδύναμο, η επιδότηση τους κόστους μεταφοράς στα καύσιμα, η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση τουκατώτατου μισθού κ.ά. δεν είναι έκτακτες προεκλογικές παροχές αλλά μόνιμες διαστάσεις του νέου Κοινωνικού Κράτους που δημιουργούμε και θέλουμε να κατοχυρώσουμε και συνταγματικά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «η πιο κρίσιμη διαχωριστική γραμμή είναι ακριβώς αυτή: συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή του ελάχιστου κράτους πρόνοιας, των ιδιωτικοποιήσεων και των ανισοτήτων εις βάρος των πολλών, όπως θέλει η ΝΔ ή συνταγματική θωράκιση της κοινωνίας με κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την προστασία των κοινών και των δημόσιων αγαθών, όπως υποστηρίζει και πράττει η σημερινή κυβέρνηση;».
Σχεδιασμός της ανάπτυξης
«Κεντρικό καθήκον, μετά τα μνημόνια, είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον», είπε επίσης ο Γιάννης Δραγασάκης σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα σύστημα δημοκρατικού σχεδιασμού της ανάπτυξης», όχι ανάπτυξης παγιδευμένης στη νεοφιλελεύθερη λογική όπως συνέβη με τις κυβερνήσεις του παρελθόντος αλλά ανάπτυξη βασισμένη στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική που αποτελεί ισχυρή αφετηρία για τα επόμενα βήματα. Η κυβέρνηση είτε υλοποιεί είτε καταρτίζει πολυετή τομεακά προγράμματα, όπως το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που τέθηκε ήδη σε διαβούλευση από το υπουργείο Ενέργειας ή η Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2021 που υλοποιείται από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ταυτόχρονα καταρτίζεται τετραετές πρόγραμμα προσλήψεων, που θα είναι, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «ένα πρόγραμμα τομή για την ορθολογική διαχείριση των ανθρώπινων πόρων».
Στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης καταρτίζεται πολυετές σχέδιο για την αύξηση των εξαγωγών με στόχο η συμμετοχή τους στο ΑΕΠ να φθάσει στο 50% εντός της επόμενης 10ετίας. Προετοιμάζεται επίσης θεσμική τομή που θα επιτρέψει να περάσουμε από τους ετήσιους προϋπολογισμούς δημοσίων επενδύσεων σε πολυετείς προϋπολογισμούς ή πενταετή αναπτυξιακά προγράμματα ενώ σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ διεξάγεται μελέτη για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, με στόχο να μπουν οι βάσεις για ένα Πολυετές Πρόγραμμα Περιφερειακής Σύγκλισης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναφερόμενος στο Πενταετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είπε ότι θα λειτουργεί ως το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο το οποίο θα υλοποιεί την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική και θα εξειδικεύει τους εθνικούς αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους. Παράλληλα σύντομα τίθεται σε διαβούλευση και ψήφιση το σχέδιο νόμου που θα ορίζει τον τρόπο κατάρτισης και ελέγχου των Πενταετών Εθνικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, προκειμένου στη συνέχεια να αρχίσουν οι διαδικασίες κατάρτισης του πρώτου πενταετούς προγράμματος με ενεργή συμμετοχή των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας. Το πρώτο Πενταετές Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης θα πρέπει να είναι έτοιμο προς υλοποίηση την 1.1.2021, οπότε και θ’ αρχίσει η νέα προγραμματική περίοδος και το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027), «το οποίο ελπίζουμε να είναι αυξημένο κατά 8%, όπως προβλέπει και η πρόταση της Επιτροπής», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.
Νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα
Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο για το νέο υπόδειγμα ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί σε αυτό.
«Η ΝΔ ανάγει όλα τα προβλήματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στο ζήτημα της φορολογίας. Δημαγωγεί και λαϊκίζει ασύστολα αποκρύβοντας τη χρεοκοπία της χώρας, απόρροια της συστηματικής υποφορολόγησης των εχόντων και της διαχρονικής ανοχής στη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, όπως και τις καταστροφικές συνέπειες του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου. Όμως οι ίδιες οι επιχειρήσεις έχοντας επίγνωση των δημοσιονομικών περιορισμών, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη (PWC), ιεραρχούν, σε ποσοστό 70%, ως κύριο πρόβλημά τους τη γραφειοκρατία και το υψηλό διοικητικό κόστος που αυτή συνεπάγεται. Επίσης, ο οίκος Moody’s θεωρεί την ψηφιοποίηση δημόσιων υπηρεσιών ως έναν από τους παράγοντες που επηρεάζουν το αξιόχρεο μιας χώρας», είπε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και ενημέρωσε ότι:
– Έπειτα από χρόνια εξαγγελιών γίνεται πράξη η αρχή «πρώτα αδειοδοτώ, μετά ελέγχω». Ήδη 55.000 επιχειρήσεις έχουν γνωστοποιήσει την ίδρυση τους στη σχετική πλατφόρμα. Και τώρα η πλατφόρμα είναι ανοιχτή και για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.
– Διαμορφώνεται νέος ελεγκτικός μηχανισμός.
– Ψηφιοποιούνται όλες οι διαδικασίες για την ίδρυση, τη λειτουργία, τον έλεγχο και την εποπτεία επιχειρήσεων. Από τον Ιούνιο έχει μπει σε λειτουργία η πλατφόρμα για την ψηφιακή ίδρυση επιχειρήσεων, διαδικασία που διαρκεί από λίγα λεπτά έως το πολύ λίγες ώρες. Ήδη έχουν ιδρυθεί οι πρώτες 1.000 επιχειρήσεις με αυτόν τον ψηφιακό τρόπο. Το μέτρο θα επεκταθεί σύντομα σε όλες τις μορφές επιχείρησης.
– Δημιουργούνται κανόνες αντικειμενικοί, διαφανείς και καθολικής ισχύος.
– Στο μέτρο που επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες προχωρούν στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας (φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων) από το 29 στο 25% την επόμενη τετραετία.
Οι επενδύσεις
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόμενος στις επενδύσεις είπε ότι «η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να ντρέπονται για το παρελθόν τους και για την κατάσταση που παρέδωσαν. Για ένα κράτος που το είχαν μετατρέψει σε κομματικό λάφυρο κι έναν αναπτυξιακό νόμο που τον είχαν κάνει προσωπικό πελατολόγιο τους, όπως πιστοποιούν οι Εκθέσεις όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, ελληνικών και ευρωπαϊκών, αλλά και εισαγγελικές έρευνες που δεν “λένε” να τελειώσουν».
«Εμείς επιλύουμε τα συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος, εμπεδώνουμε καθεστώς διαφάνειας και στη βάση αυτή λειτουργεί ήδη ο νέος Αναπτυξιακός Νομός, χωρίς παρεμβάσεις, πελατειακές ή επιλεκτικές πρακτικές του παρελθόντος», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση για τις Στρατηγικές Επενδύσεις. Στον τομέα της χρηματοδότησης εξάλλου έχουν δημιουργηθεί ή είναι στο στάδιο της δημιουργίας πάνω από 50 δράσεις ή χρηματοδοτικά εργαλεία που καλύπτουν χρηματοδοτικά κενά ή εντοπισμένες ανάγκες που κατά κύριο λόγο αφορούν μικρές επιχειρήσεις, αγρότες κι ελεύθερους επαγγελματίες. Από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τις μικροπιστώσεις ενώ το νέο έτος βγαίνει στη διαβούλευση και το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.