Με θετικά λόγια για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά εκφράζεται ο Θ. Πάγκαλος λέγοντας χαρακτηριστικά «όλοι μαζί με τον Σαμαρά, διότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος». Αντιθέτως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», σχολιάζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα ως «συγκυριακό προϊόν».

Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα:

Μετά τέσσερις μήνες ο κ. Σαμαράς πως σας φαίνεται ως πρωθυπουργός;

Για μένα είναι έκπληξη. Διότι και για λόγους πολιτικής προέλευσης και με βάση τι είχε προηγηθεί πίστευα ότι θα δυσκολευθεί πολύ να διαμορφώσει ένα συναινετικό κλίμα των κομμάτων που τον στηρίζουν. Μέχρι στιγμής ωστόσο δημιουργεί ελάχιστες αφορμές για κριτική. Με βάση λοιπόν το έργο που βλέπω ως τώρα θα έλεγα «όλοι μαζί με τον Σαμαρά, διότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος».

Η αίσθηση, ωστόσο, που υπάρχει είναι ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και ότι είμαστε πειραματόζωο…

Δεν είναι έτσι. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία εφήρμοσαν τα Μνημόνια και ήδη διεκδικούν σταθεροποίηση. Εμείς δεν εφαρμόσαμε ποτέ όσα μας ζητήθηκαν γιατί είμαστε ανίκανοι και γιατί συνεχίζει να υπάρχει το φαυλοκρατικό πελατειακό κράτος. Μπορούμε να απολύσουμε μερικές δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους; Να κλείσουμε τους άχρηστους οργανισμούς; Να απελευθερώσουμε τα κλειστά επαγγέλματα αδιαφορώντας για τις πιέσεις των συντεχνιών;

Δυο χρόνια στην κυβέρνηση, γιατί δεν τα κάνατε;

Μα γι’ αυτό καταποντιστήκαμε στο 12% και τώρα πάμε για εξαφάνιση.

Άρα δεν πιστεύετε στην ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ…

Τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα απ΄ό,τι στις εκλογές. Η επιρροή του είναι μικρότερη, τα στελέχη του έχουν χάσει το μπούσουλα, ενώ ακούω από παντού ότι πόρτες του κόμματος είναι κλειστές. Πρώτη φορά ζω στο ΠΑΣΟΚ το δόγμα «όποιος δεν είναι με τον αρχηγό μας, είναι εναντίον μας». Και γι’ αυτό είμαι πολύ απαισιόδοξος.

Τους χειρισμούς του κόμματός σας στη λίστα Λαγκάρντ πώς τους κρίνετε;

Η εξαγωγή κεφαλαίων είναι ελεύθερη στην Ελλάδα, όπως σε όλο τον οικονομικό ευρωπαϊκό χώρο. Επομένως, θα ήταν λάθος μια τέτοια λίστα να δημοσιευθεί. Διότι ο Τύπος θα έλεγε «να οι φοροκλέφτες και οι φοροφυγάδες» διαπομπεύοντας δικαίους και αδίκους.

Το μείζον λάθος όμως είναι ότι δεν δόθηκε εντολή στο ΣΔΟΕ να αρχίσει την έρευνα όλων των αναγραφόμενων προσώπων και να διωχθούν αμέσως όσοι δεν είχαν δηλώσει στις εφορίες τα ποσά που εξήγαγαν.

Άρα θεωρείτε εσφαλμένη την απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου να επιλέξει τα πρόσωπα που έδωσε στο ΣΔΟΕ

Ήταν ενέργεια εντελώς απαράδεκτη. Αν τον έβλεπα θα του έλεγα «ποιος είσαι εσύ για να επιλέξεις τα πρόσωπα και με τι κριτήρια εξαίρεσες κάποιους;».

Σας είχε ενημερώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα;

Όχι.

Ούτε ο κ. Βενιζέλος ως συναντιπρόεδρός σας;

Ποτέ. Και μου κάνει εντύπωση διότι εκείνη την εποχή εγώ ήμουν που πήγα ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Ελβετία.

Η πρόεδρος της χώρας μου είπε «εμείς ονόματα δεν σας δίνουμε, διότι δεν έχουμε δώσει ποτέ σε καμία χώρα».

Πρόσθεσε όμως ότι «μπορούμε – αν εσείς μας υποδείξετε τα πρόσωπα που έχουν αποδεδειγμένα παρανομήσει – να τους πούμε είτε να πληρώσουν τους φόρους τους στην Ελλάδα είτε να υπερφορολογηθούν στην Ελβετία».

Αν λοιπόν γνώριζα την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ θα έκανα το αυτονόητο. Θα τους έδινα ένα αντίγραφο και θα τους έλεγα ότι «η ζωή δεν τα φέρνει πάντα όπως τα θέλετε», για να πετύχω την πιο επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα.

Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει γιατί ακόμα και η πρόταση που μου έκαναν οι Ελβετοί δεν προχώρησε από την πλευρά μας. Και σημειώστε ότι ενημέρωσα τότε και τον κ. Βενιζέλο και τον Γ. Παπανδρέου, αλλά ουδέποτε έπραξαν κάτι ή έστω μου μίλησαν για την ύπαρξη της λίστας.

Ο Τσίπρας είναι συγκυριακό «προϊόν»

Πολλοί πιστεύουν ότι ήρθε το τέλος όλων των κομμάτων της μεταπολίτευσης…

Λόγω ηλικίας, πρόλαβα την Ένωση Κέντρου, την ΕΔΑ, την ΕΡΕ, τον Συναγερμό, το Λαϊκό κόμμα. Τα έζησα όλα αυτά προ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τα κόμματα παύουν να υπάρχουν όταν δεν εκφράζουν την κοινωνία. Είμαι πεπεισμένος όμως πως οι δύο βασικές παρατάξεις, Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά, θα ξαναβρούν τον δρόμο τους, είτε από τα σημερινά κόμματα, είτε από νέα.

Αποκλείετε την κεντροαριστερή θέση του ΠΑΣΟΚ να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο κ. Τσίπρας είναι συγκυριακό «προϊόν». Εκφράζει μια συμμαχία αναρχικών και νεοκομμουνιστών και μια μερίδα του εκλογικού σώματος η οποία είναι αγανακτισμένη γιατί έχει χάσει ένα μέρος από τα κεκτημένα της. Τέτοια κόμματα δεν μπορούν να μακροημερεύσουν, όπως και το αντίστοιχο του γραφικού κ. Καμμένου.