Εναλλακτικές προτάσεις για τα εργασιακά προς τους εκπροσώπους των δανειστών απέστειλε το υπουργείο Εργασίας. Στο επίκεντρο των προσπαθειών του υπουργού, Γιάννη Βρούτση, είναι η προστασία των εν ενεργεία εργαζομένων, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Η ελληνική πλευρά αποδέχεται, κατ’ αρχήν, την ανάγκη για μείωση του ύψους των αποζημιώσεων αλλά θέτει ως «κόκκινη γραμμή» την εξαίρεση των παλαιότερων εργαζομένων. Τα στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι, αν γίνει δεκτή στην παρούσα φάση η απαίτηση της τρόικας για δραστική μείωση των αποζημιώσεων, που θα αφορά όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους, θα προκαλέσει εκτίναξη της ήδη υψηλής ανεργίας.
Για τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν μετά την ψήφιση του νόμου που θα επικυρώνει τη νέα συμφωνία, θα προβλέπονται, σύμφωνα με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, αποζημιώσεις, το ύψος των οποίων θα κινείται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σκληρότερη είναι η μάχη που καλείται να δώσει ο υπουργός Εργασίας στο θέμα της διατήρησης των τριετιών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στις θέσεις τους και θεωρούν ότι το θέμα έχει νομοθετηθεί από το δεύτερο μνημόνιο και, κατά συνέπεια, έχει κλείσει, η επαναφορά του θέματος συνιστά στην ουσία αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.
Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκφράζουν την αισιοδοξία τους, ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία χωρίς να επέλθει απορρύθμιση στην αγορά εργασίας.