Αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, τόνισε ιδιαίτερα ότι «η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε έναν μεγάλο κίνδυνο. Να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πολλές δεκαετίες πίσω».
Τόνισε ότι οφείλουμε να προβληματιστούμε και να δώσουμε τη μάχη για να επικρατήσει το αναγκαίο πολιτικό πρόταγμα για ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο», «στη βάση μιας ολοκληρωμένης και μακρόπνοης αναπτυξιακής στρατηγικής, που θα επαναθεμελιώνει τα εργασιακά δικαιώματα, θα στηρίζει το ανθρώπινο κεφάλαιο και θα εμπνέει τα σχέδια ζωής των νέων αυτής της ηπείρου, σε ένα παγκοσμιοποιημενο πλαίσιο, ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και ευμετάβλητο».
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός μίλησε για εξαιρετικά κρίσιμη ιστορική συγκυρία, τονίζοντας ότι «στο χέρι μας είναι να μην επιτρέψουμε καμιά οπισθοχώρηση σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο».
Όπως είπε, η Ελλάδα είναι στην σωστή πλευρά της ιστορίας και «ενώνουμε τη φωνή μας με τις προοδευτικές δυνάμεις και πρωτοστατούμε στη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου απέναντι στις πολιτικές αέναης λιτότητας και τις εθνικιστικές φωνές, που δυστυχώς κερδίζουν έδαφος και στην ευρωπαϊκή ήπειρο».
«Η χώρα μας διαθέτει σήμερα τις ασφαλείς προϋποθέσεις για να καλύψει με ταχείς ρυθμούς το χαμένο έδαφος, με τρόπο δίκαιο και ισορροπημένο, με την κοινωνία συμμέτοχο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ειδικά προνόμια» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «υπάρχει τώρα το ευνοϊκό κλίμα και ο αέρας ανανέωσης για να βγουν στο προσκήνιο ξανά οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα».
Αναφερόμενος στο ασταθές διεθνές πλαίσιο εντός του οποίου εξελίσσεται η προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας, κόντρα στο οπισθοδρομικό ρεύμα της εποχής, «προχώρησε, τον Ιούνη του τρέχοντος έτους, σε μια ιστορική συμφωνία με τη γείτονα χώρα της ΠΓΔΜ πάνω στο ονοματολογικό ζήτημα, δίνοντας άλλη μια φορά το παράδειγμα, ως μια δύναμη ειρήνης, συνεργασίας, συνεννόησης και σταθερότητας».
Ανάλογη, όπως είπε ήταν η στάση μας στο προσφυγικό, με την «έμπρακτη απάντηση ανθρωπισμού απέναντι στο ξενοφοβικό κύμα που δηλητηριάζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες» που έδειξε η Ελλάδα, ασκώντας «πολιτική πολιτισμού», η οποία, σημείωσε, είναι «παραπάνω από μια πολιτική αλληλεγγύης».
Επίσης, «μέσω μια πολυεπίπεδης και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής, επιβεβαιώνουμε τις παραδοσιακές στρατηγικές μας συμμαχίες και ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, οι χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, διαμορφώνοντας ένα πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της ευρύτερης ΝΑ Μεσογείου» σημείωσε ο πρωθυπουργός.