Η ευρωζώνη εγκαινιάζει το κύριο μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), τη στιγμή που το ερώτημα εάν η Ισπανία χρειάζεται μία συνολική διάσωση παραμένει στο επίκεντρο.

Οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών της ευρωζώνης συναντώνται σήμερα το απόγευμα στο Λουξεμβούργο, παρουσία της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Οι υπουργοί Οικονομικών συνέρχονται στο πλαίσιο του συμβουλίου των κυβερνητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για να υπογράψουν την πράξη ίδρυσης του θεσμού, ο οποίος μακροπρόθεσμα θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η σύσταση του ΕΜΣ ήταν προγραμματισμένη για το περασμένο καλοκαίρι, αλλά καθυστέρησε εν αναμονή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, η οποία ανακοινώθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Ο ΕΜΣ θα βρεθεί σε πλήρη λειτουργία μετά την καταβολή των εισφορών των κρατών μελών της ευρωζώνης και θα είναι σε θέση να δανείσει ποσόν 200 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου επί συνολικού δυναμικού 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο μηχανισμός είναι στρατηγικής σημασίας καθώς θα μπορέσει να συμβάλει στην άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ευρωζώνης, χωρίς να επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος των κρατών, υπό τον όρο ότι θα τεθεί σε λειτουργία ένας κοινός μηχανισμός τραπεζικής επιτήρησης, στην καλύτερη περίπτωση στις αρχές του 2013.
Η δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενδιαφέρει κυρίως την Ισπανία, η οποία εξασφάλισε από την ευρωζώνη τον Ιούνιο γραμμή πίστωσης ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα.

Ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία- οι σκληρότερες χώρες της ευρωζώνης- άφησαν πρόσφατα να εννοηθεί ότι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση δεν πρέπει να εφαρμοσθεί επί τραπεζών που βρίσκονταν ήδη σε δυσχερή κατάσταση πριν από τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η θέση αυτή, η οποία αποκλείει την Ισπανία, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Σχετικά με τη Μαδρίτη, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να εξετάσουν τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που αποφασίσθηκαν από την κυβέρνηση, πριν από την γαλλο-ισπανική συνάντηση κορυφής την Τετάρτη στο Παρίσι, ενώ στο μεταξύ συνεχίζεται στην ευρωζώνη η συζήτηση σχετικά με το αν η Ισπανία πρέπει ή όχι να ζητήσει συνολική διάσωση.

«Δεν πιστεύω ότι η Ισπανία έχει ανάγκη να ζητήσει συνολικό πρόγραμμα, ό,τι και να είναι αυτό», δήλωσε την Παρασκευή υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η Γαλλία δεν συμφωνεί με την άποψη αυτή και θεωρεί ότι η Μαδρίτη πρέπει να καταθέσει το συντομότερο δυνατόν αίτημα για συνολική διάσωση, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της κρίσης.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αρκεσθούν σε μία εξέταση της δημοσιονομικής κατάστασης και θα ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την τρόικα των διεθνών δανειστών, για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.