Ένα τεράστιο όγκο στοιχείων και πληροφοριών που προκύπτουν από το υλικό Καρακώστα καλούνται να χειριστούν οι βουλευτές της εξεταστικής για τη Siemens.

Από μια πρώτη ανάγνωση διαπιστώνεται ότι πολλά από τα έγγραφα πρέπει να συνδυαστούν μεταξύ τους ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τη δράση του Καρακώστα και τις τυχόν σχέσεις του με ΟΤΕ, Siemens, PriceWaterhouse Coopers ή Deutsche Telekom, σχέσεις για τις οποίες υπάρχουν είτε σαφείς ενδείξεις ή απτές αποδείξεις στο κατασχεθέν υλικό.

Ο Παντελής Οικονόμου του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι χρειάζεται μια ενδελεχής ανάγνωση «ειδικά επειδή στα έγγραφα απαντώνται πολλά γνωστά ονόματα της αθηναϊκής κοινωνίας».

Τόνισε πάντως ότι τίθεται ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα καθώς «είναι απολύτως βέβαιο ότι υπήρχε επικοινωνία του Καρακώστα με στελέχη της σημερινής ηγεσίας του ΟΤΕ, που είναι επίσης οι άνθρωποι που προτείνει η Deutsche Telekom ως αντικαταστάτες του Π. Βουρλούμη».

Ο κ. Οικονόμου διατύπωσε επίσης την προσωπική του εκτίμηση ότι «η Deutsche Telekom και η Siemens δεν είναι ανταγωνιστές ή δύο τελείως άσχετες οντότητες. Ισως τους ενώνει η στήριξη του γερμανικού δημοσίου ή το στρατηγικό ενδιαφέρον για τον ΟΤΕ και τη δραστηριότητά του στα Βαλκάνια».

Ο Πάνος Καμένος της ΝΔ αναφέρθηκε σε ενδιαφέροντα σημεία του αρχείου Καρακώστα και δήλωσε:

«Με το κατασχεθέν υλικό από το ξενοδοχείο που ο Καρακώστας χρησιμοποιούσε ως γραφείο, προκύπτει ότι στελέχη του ΟΤΕ και στο παρελθόν, αλλά και που παραμένουν μέχρι σήμερα, είχαν στενότατη συνεργασία με τον Π. Καρακώστα, που έλαβε και ομολόγησε 350.000 μάρκα από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Αποδεικνύεται μια σειρά εταιρειών υπεράκτιων που υπογράφουν συμβάσεις με τον ΟΤΕ, τους συμβούλους υπεύθυνους για τους κοστολογικούς ελέγχους και την εφαρμογή των ρητρών της σύμβασης 8002, και τις εκτελεστές. Εμπλέκεται στην περίπτωση αυτή και η Deutsche Telekom που σήμερα συμμετέχει στον ΟΤΕ και επιμένει στη διατήρηση της ηγετικής ομάδας που με τις συνεργασίες, τις επιστολές και την πολιτική τους μείωσαν την αξία του οργανισμού, μη εφαρμόζοντας τις ρήτρες».