Με την τρόικα με απαιτεί επιπλέον μέτρα 2,5 δισ. ευρώ, απολύσεις και περικοπές, με την χώρα να μπαίνει στον έκτο χρόνο ύφεσης χωρίς δεδομένα που να βεβαιώνουν ανάκαμψη, η κυβέρνηση συνασπισμού βρίσκεται μπροστά σε πολιτικό και διαπραγματευτικό αδιέξοδο.
Ένα αδιέξοδο το οποίο διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών και στους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η χθεσινή συνάντηση του Α. Σαμαρά με την τρόικα κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική ήταν.
Ο πρωθυπουργός ο οποίος ήδη είχε ξεκινήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο μια δραματική κούρσα επαφών με τους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους επανέλαβε στους εκπροσώπους των δανειστών ότι είπε και στους Ευρωπαίους ηγέτες. Ότι η Ελλάδα με την επιμονή για τόσα και τέτοια μέτρα οδηγείται μαθηματικά σε πολιτική και κοινωνική αποσταθεροποίηση με ότι σημαίνει αυτό για ολόκληρη την Ευρώπη.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν φέρεται να είπε κάποια στιγμή. «Τότε ας παραδεχτούμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει και να το θέσουμε στην πρώτη ευκαιρία -εννοώντας το Eurogroup – επί τάπητος».
Υπό αυτές τις συνθήκες «συνεχίζεται η διαπραγμάτευση » όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παράλληλα με την πολιτική διαπραγμάτευση που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση τρέχοντας να προλάβει εκτός των άλλων και τις εξελίξεις στην Ισπανία.
Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλούν τώρα για «πολιτική διαπραγμάτευση» χωρίς πάντως να είναι σε θέση να διευκρινίσουν αν η διαπραγμάτευση αφορά αυτό καθ’ αυτό το πακέτο των μέτρων με τις υπερβολές της τρόικα, ή η ελληνική κυβέρνηση παζαρεύει το πακέτο με την άμεση καταβολή της δόσης μαμούθ και την επιμήκυνση.
Γεγονός είναι πάντως ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη φαίνεται διατεθειμένη να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ προχωρώντας σε πολιτικές αποφάσεις πέρα και έξω από την όποια έκθεση της τρόικα και τα συμπεράσματα της.
Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ εμφανίζεται να νίπτει τας χείρας του για την υπόθεση Ελλάδα πιέζοντας να Ευρωπαϊκά όργανα να πάρουν δραστικές αποφάσεις στήριξης του ελληνικού χρέους διαμηνύοντας ότι το ίδιο δεν έχει άλλα περιθώρια χρηματοδότησης. Υπό αυτές τις συνθήκες και με το Ευρωπαϊκό νότο να βρίσκεται στα πρόθυρα και κοινωνικής έκρηξης ο Οκτώβρης θα είναι καθοριστικός μήνας και για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.