«Η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και η δομή των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται, αποτελούν μια νέα αρχή για την Ελλάδα», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Task Force) Χορστ Ράιχενμπαχ.
Ο κ. Ράιχενμπαχ μετέφερε στον υπουργό Εργασίας την αλλαγή του κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη για την Ελλάδα, ενώ δεσμεύτηκε να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την μεταφορά πόρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο, που θα αξιοποιηθούν για την ανάσχεση της ανεργίας -κυρίως των νέων, στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τη συνάντηση «ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική» και προσέθεσε ότι κατά τη συνάντηση τέθηκαν, εκτός από το θέμα της ανεργίας των νέων, τα ζητήματα των διαρθρωτικών αλλαγών στην ασφάλιση, της καταπολέμησης της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, καθώς και το θέμα της ενίσχυσης της κοινωνικής οικονομίας.
Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταβολή των συντάξεων και προανήγγειλε ότι το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επεξεργάζεται την αναδιοργάνωση του συστήματος καταβολής των επιδομάτων, με σκοπό όλα τα επιδόματα που χορηγούνται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να χορηγούνται στο εξής, μέσω του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, (ΟΓΑ) ώστε να καθίσταται δυνατή η άμεση διασταύρωση των στοιχείων των δικαιούχων.
Παράλληλα, τα μεγάλα Ταμεία (Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) θα προχωρήσουν στη σύσταση ενός κοινού φορέα είσπραξης των εισφορών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.
Ακόμη, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι, για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ένα νέο πρόγραμμα 80 χιλιάδων ωφελουμένων, στοχευμένων και όχι οριζοντίων παρεμβάσεων, σε τομείς όπως ο αγροτικός και ο ξενοδοχειακός.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας ζήτησε από τον κ. Ράιχενμπαχ τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία, για την αναδιοργάνωση του θεσμού της μαθητείας. Ο κ. Βρούτσης, προανήγγειλε, επίσης, την εφαρμογή στο κοντινό μέλλον ενός νέου επιχειρησιακού μοντέλου για τον ΟΑΕΔ.
Για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, το υπουργείο Εργασίας προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), που προβλέπει μεταξύ των άλλων, παραχώρηση αρμοδιοτήτων στους Επιθεωρητές Εργασίας, ανάλογες με εκείνες που έχουν οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού μηχανισμού για τον οποίο έχει ζητηθεί αξιολόγηση από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO).