Οι βολές κατά της κυβέρνησης σχετικά με τη μείωση των αποδοχών των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, κυριάρχησαν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για την αναβολή των ετήσιων τακτικών κρίσεων του έτους 2012.
Η υπεράσπιση των απολαβών των ενστόλων απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οδήγησε την εκπρόσωπο της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, να καταλογίσει στην αντιπολίτευση προσπάθεια προσεταιρισμού της ψήφου τους, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, επεσήμανε πως «η χώρα βρίσκεται σε έναν οικονομικό πόλεμο απ’ τον οποίο πρέπει να βγει νικήτρια και να σταθεί στα πόδια της. Γιατί είναι η τελευταία μας ευκαιρία και μπορούμε να τον κερδίσουμε».
Προηγουμένως, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, είχε χαρακτηρίσει «πληγή στο ηθικό των ενόπλων δυνάμεων» τον «εμπαιγμό» τους από τον πρωθυπουργό, «ο οποίος έλεγε προεκλογικά πως εξαιρούνται τα ειδικά μισθολόγια και την επόμενη μέρα ανακρούσατε πρύμναν μόλις έδωσε εντολή ο κος Τόμσεν». Ο κ. Καμμένος αξίωσε άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ και επιλογή της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων από τα ίδια τους τα στελέχη.
Αντίστοιχη πρόταση κατέθεσε και ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος έψεξε μαζί με τον εισηγητή του κόμματος, Π. Ζησιμόπουλο, την αμυντική προσέγγιση της Ελλάδας με το Ισραήλ. «Ταυτίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα μ’ αυτά του Ισραήλ; Γιατί να διαφυλάσσει την κυπριακή ΑΟΖ η ισραηλινή αεροπορία και όχι η ελληνική;» διερωτήθηκε ο κ. Ζησιμόπουλος, υποστηρίζοντας παράλληλα πως στις ένοπλες δυνάμεις «η κομματοκρατία παραμένει ισχυρή».
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος χαρακτήρισε επίσης τους ένστολους «φυσική αριστοκρατία του λαού» και υπενθύμισε πως «στην αρχαία αθηναϊκή Δημοκρατία, ο πολίτης ήταν και οπλίτης – και όχι φυγόστρατος».
«Ποιοι είναι οι πολίτες-οπλίτες; Οι τραμπούκοι; Εκείνοι που βιαιοπραγούν;» απάντησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία ωστόσο καταφέρθηκε και κατά του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις αντιμνημονιακές του εκδηλώσεις κατά το παρελθόν.
«Πέταγαν ή δεν πέταγαν αυγά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικούς στην Αργυρούπολη και την πλατεία Συντάγματος; Όταν μηδενίζεις, εκτρέφεις ή βοηθάς να εκτραφεί ο φασισμός» σχολίασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
«Εσείς τρέφετε με την πολιτική σας την άκρα Δεξιά» επέμεινε ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) σημειώνοντας: «Το σύστημα έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ως σιδηρογροθιά εναντίον των κοινωνικών κινημάτων…».
«Το πολιτικό ζήτημα της διαδικασίας υπαγωγής των τακτικών κρίσεων των ενόπλων δυνάμεων σε συνθήκες που κρίνονται απ’ την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι ούτε δημοκρατικό ούτε ορθό» παρατήρησε η Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ).
Από πλευράς Δημοκρατικής Αριστεράς, καταγράφεται η πρόταση του Βασίλη Οικονόμου για δυνατότητα βαθμολογικής εξέλιξης των οπλιτών μακράς θητείας. «Πρόκειται για πρόταση ηθικής ανταμοιβής τους, που δεν επιβαρύνει τον αμυντικό προϋπολογισμό» σημείωσε ο βουλευτής.
Απαντώντας στα περί κομματικών παρεμβάσεων, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως κατά τις κρίσεις «μπορούσαμε να είχαμε αλλάξει όλη την ηγεσία. Εμείς όμως, γυρίσαμε σελίδα. Τιμήσαμε και τιμούμε τους αρχηγούς. Δεν επαναφέραμε κανέναν απόστρατο, παρότι υπήρχε αναβρασμός για τις κρίσεις του 2011». Η καθυστέρηση της διαδικασίας κατά τέσσερις μήνες, οφείλεται στη διενέργεια των εκλογών – «και νομίζω ότι θα ήταν λάθος να εμπλακεί η ιστορία των κρίσεων στο προεκλογικό κλίμα, με ό,τι αυτό μπορούσε να σημαίνει».
Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή της παρέμβασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Κώστα Μαρκόπουλου, ότι «οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να αποκτήσουν εκείνη τη θέση που τους αρμόζει, στην ψυχολογία, στη νοοτροπία, στη σκέψη και στον κοινωνικό διάλογο αυτού του λαού»:
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ, ότι τον Δεκέμβριο του 2008, κάηκε η Αθήνα επειδή οι ένοπλες δυνάμεις δεν κινητοποιήθηκαν όσο έπρεπε εκείνη τη στιγμή, γιατί κάποιοι ενδεχομένως να φοβήθηκαν. Μπορεί να ήταν ένστολοι, μπορεί και όχι…» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
«Είναι εύκολο να λέμε πως κάηκε η Αθήνα και πως έπρεπε να κατέβει ο στρατός» απάντησε από πλευράς ΝΔ, η Σοφία Βούλτεψη, αναφέροντας: «Η Αθήνα κάηκε τον Δεκέμβριο του 2008 γιατί δολοφονήθηκε ένα παιδί (…) Είχαμε 15χρονα παιδιά στο δρόμο, το στρατό θα κατεβάζαμε;»
Αργότερα, από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο βουλευτής Νότης Μαριάς, δήλωσε πως «δεν διανοούμαστε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να ασχοληθούν με θέματα εσωτερικής ασφάλειας».