Η απαίτηση της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο απειλεί την προσπάθεια που επιχειρείται για τη διοικητική μεταρρύθμιση, εκτιμούν συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη.
«Υπό τη δαμόκλεια σπάθη των απολύσεων, μεταρρύθμιση και σημαντική βελτίωση στη δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει», τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ επισημαίνουν πως η σύνδεση της απαραίτητης αξιολόγησης για τον εξορθολογισμό και τη σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου, με τις απομακρύνσεις από το Δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 λιγότερων δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το 2015, ουσιαστικά αναιρεί την αξιολόγηση και τη σημασία της.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για μια δημόσια διοίκηση αποτελεσματική, φιλική προς τον πολίτη και την επιχείρηση, δίχως γραφειοκρατία και με ελαχιστοποίηση των διεφθαρμένων νησίδων που απαξιώνουν το σύνολο των δημόσιων λειτουργών, δεν θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα, αν συνεχιστεί το γαϊτανάκι δηλώσεων και φημών για απολύσεις στο Δημόσιο.
Συνεργάτες του κ. Μανιτάκη, μάλιστα υπογραμμίζουν ότι στην προγραμματική συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων υπάρχει η δέσμευση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ η ΔΗΜΑΡ, η οποία έχει προτείνει το συνταγματολόγο κ. Μανιτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εμφανίζεται κάθετα αντίθετη στις απολύσεις, κάτι που εκφράζει απολύτως και τον ίδιο τον υπουργό.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση ήδη έχει αποφασίσει να προωθήσει τη διαδικασία της αξιολόγησης του προσωπικού (υπό το ΑΣΕΠ), η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2013. Άλλωστε, η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που έχει καταρτίσει για τους πρώτους 21 φορείς που θα καταργηθούν, προβλέπει ότι το εν λόγω προσωπικό, που αριθμεί 5.000 υπαλλήλους, δεν θα απολυθεί ούτε θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά θα μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και θα ενταχθεί στη διαδικασία της αξιολόγησης στο Δημόσιο.
Βεβαίως, η κυβέρνηση και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεσμεύεται να τηρήσει τη συμφωνία για την αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2015, αν και πρέπει να διευκρινιστεί πλήρως το πόσοι υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο σύμφωνα με την τρόικα. Διότι με πρόχειρους υπολογισμούς ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους στο Δημόσιο είναι εφικτός ακόμη και χωρίς κανένα περιοριστικό μέτρο, μετά τις αποχωρήσεις των τελευταίων τριών ετών (2010-2012).
Πάντως, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και να ξεπεραστεί δίχως απολύσεις.
Τέλος, στη φαρέτρα των επιχειρημάτων της κυβέρνησης υπάρχει και η δυνατότητα η μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις να μεταβληθεί σε μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις, αν και σχετικά στοιχεία κάνουν λόγο για ένα «γερασμένο» προσωπικό.