Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε πως θα εξετάσει σήμερα μια νέα προσφυγή που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή από γερμανό βουλευτή ο οποίος προσπαθεί να εμποδίσει την επικύρωση του μόνιμου ταμείου στήριξης της ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Οι γερμανοί ανώτατοι δικαστές θα συνεδριάσουν σήμερα το απόγευμα για να αποφασίσουν αν θα κάνουν αποδεκτή προς εξέταση την προσφυγή του Πέτερ Γκαουβάιλερ, ενός ευρωσκεπτικιστή συντηρητικού βουλευτή, και θα ανακοινώσουν την απόφασή τους αύριο το πρωί, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.
Ο Πέτερ Γκαουβάιλερ, μέλος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, εκτιμά πως η νέα προσφυγή του θα πρέπει να κάνει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης να αναβάλει την απόφασή του για έξι άλλες προσφυγές, την οποία πρόκειται να ανακοινώσει την Τετάρτη.
Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης πρόκειται να ανακοινώσει το πρωί της Τετάρτης την απόφασή του για έξι προσφυγές, οι οποίες έχουν στόχο να εμποδίσουν την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του δημοσιονομικού συμφώνου και έχουν κατατεθεί από βουλευτές του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Ντι Λίνκε (Η Αριστερά), έναν συντηρητικό βουλευτή και μια ένωση που πρόσφατα ανακοίνωσε πως έχει τις υπογραφές σχεδόν 37.000 πολιτών.
Οι «οκτώ σοφοί» του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα πουν την Παρασκευή αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ μπορεί ή όχι να υπογράψει τα νομοσχέδια που ήδη υιοθετήθηκαν στα μέσα Ιουλίου από το κοινοβούλιο. Πολιτικοί και αναλυτές περιμένουν ότι οι δικαστές θα δώσουν την έγκρισή τους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε και πάλι σήμερα πως είναι πεπεισμένος ότι «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το δημοσιονομικό σύμφωνο είναι σύμφωνα με το σύνταγμα».
«Με αυτό το θετικό αίσθημα περιμένουμε την Τετάρτη, με την ελπίδα ότι το δικαστήριο θα το δει επίσης έτσι», πρόσθεσε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.
Ο Γκαουβάιλερ εκτιμά πως δεν μπορεί πλέον να υπάρξει εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αγοράς χρέους, χωρίς περιορισμό στο ποσό, των πιο εύθραυστων χωρών της ευρωζώνης.