Με τα μηνύματα από το εξωτερικό και ειδικά το Βερολίνο και το Παρίσι, ότι προϋπόθέση κάθε συζήτησης για «αναμόχλευση» του ελληνικού προγράμματος είναι η τήρηση της υποχρέωσης λήψης μέτρων, η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να οριστικοποιήσει το νέο πακέτο τόσο με τα εισπρακτικά όσο και τα «αναπτυξιακού τύπου» μέτρα.
Με την τρόικα να καταφτάνει στις 4 Σεμπτεμβρίου, με πρόθεση να παραμείνει «όσο χρειαστεί», η κυβέρνηση αγωνίζεται να οριστικοποιήσει το πακέτο ευελπιστώντας ότι η «κρίση» της τρόικα θα είναι θετική στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup στην Κύπρο, στις 14 Σεπτεμβρίου, όπου συμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στους ομολόγους του και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο οποίο θα ενταχθούν τα περισσότερα μέτρα (εκτός αυτών που απαιτούν νομοθετικές ρυθμίσεις).
Η σταση των ευρωπαίων ομολόγων στην άτυπη σύνοδο θα κρίνει και την πορεία εκταμίευσης της επόμενης δόσης, οι τελικές αποφάσεις για την οποία θα ληφθούν στην τακτική σύνοδο του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου… Με δεδομένες τις παραπάνω ημερομηνίες η κυβέρνηση κι ειδικά το οικονομικό επιτελείο θ πρέπει να λύσουν άμεσα την δύσκολη εξίσωση των μέτρων, του νέου προυπολογισμού αλλά και της πολιτικής αποδοχής των μέτρων τουλάχιστον από τους κυβερνητικούς εταίρους.
Ήδη τόσο ο Β.Βενιζέλος όσο και ο Φ.Κουβέλης τηρούν λεκτικές -μέχρι στιγμής- αποστάσεις. Κρίσιμες για το εσωτερικό μέτωπο θα είναι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους κ.Βενιζέλο κα Κουβέλη αυτή την εβδομάδα και στις αρχές της επόμενης. Σ’ αυτές θα οριστικοποιηθεί και το ποιά μέτα θα τεθούν στην κρίση της Βουλής και ποιά θα μπουν στο συνολικό κείμενο του προυπολογισμού, θέμα το οποίο θα είναι και το νέο κρας τεστ για την κυβερνητική συμμαχία.