Εξηγήσεις κλήθηκε να δώσει σήμερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ) και ειδικότερα στο «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» για κατηγορίες που αφορούν «την συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας και περιλαμβάνουν περίπου τον μισό ποινικό κώδικα, μέχρι και παραβίαση του νόμου περί οπλοφορίας και οπλοχρησίας, πυροτεχνημάτων και κροτίδων», σύμφωνα με ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας.
Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Λαφαζάνης δεν προσήλθε, ως πολιτική επιλογή, να απολογηθεί, εκφράζοντας την περιφρόνηση του για το «Τμήμα» και την κυβέρνηση, «που αποφάσισαν αυτήν την κατάπτυστη βαθύτατα αντιδημοκρατική διαδικασία δίωξης».
Ο ίδιος, μιλώντας σε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την ΓΑΔΑ, τόνισε στους συγκεντρωμένους ότι «δεν προσέρχομαι σε απολογία, δεν νομιμοποιώ, δεν αναγνωρίζω ένα “αμαρτωλό”, εμφυλιακού τύπου “Τμήμα”. Δεν νομιμοποιώ, δεν αναγνωρίζω σκευωρίες και κυβερνητικές αντιδραστικές μεθοδεύσεις ενάντια στα κινήματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες».
Επίσης, αφού τόνισε ότι «μόνο στην Τουρκία γίνονται πολιτικές διώξεις ενάντια σε επικεφαλής δημοκρατικού πολιτικού κόμματος», ζήτησε την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα, «που καλύπτουν την αντιδημοκρατική εκτροπή», ενώ ζήτησε «την άμεση διάλυση και κλείσιμο του αμαρτωλού “Τμήματος για την Προστασία του κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος”».
Εν συνεχεία στην ομιλία του κατήγγειλε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ για «διγλωσσία και υποκρισία». Γιατί, όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι οποιοδήποτε κόμμα αλλά κυβέρνηση και οι διώξεις αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση και τα άδυτα του Μαξίμου και εκτελούνται από το αμαρτωλό “Τμήμα”, που κατασκεύασε την δικογραφία και όχι από την Δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, αντί να ρίχνει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, θα έπρεπε εδώ και τώρα να σταματήσει τις διωκτικές διαδικασίες».
Τέλος, χαιρέτησε το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα αριστερά, προοδευτικά, πατριωτικά δημοκρατικά αντιμνημονιακά κόμματα εξέφρασαν την αντίθεση τους στις διώξεις και την αγωνιστική θετική τους στάση στην προάσπιση των λαϊκών ελευθεριών, των κινημάτων και της δημοκρατίας. Τονίζοντας ότι αυτό “δείχνει ότι όλοι εμείς στον αριστερό αντιμνημονιακό χώρο μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα μεγάλο μέτωπο δημοκρατίας, απαρχή για ένα μεγάλο μέτωπο προοδευτικής ανατροπής στην χώρα”».
Στη συγκέντρωση έγινε με ενθουσιασμό δεκτός ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Πριν από μερικές δεκαετίες ήμασταν με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στην Παλαιστίνη κι αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση του Γιασέρ Αραφάτ.
Εκεί υποστήκαμε και την πρώτη χημική επίθεση με δακρυγόνα.
Είπες Παναγιώτη μια κουβέντα που με στεναχώρησε. Είπες ότι ευχαριστούμε τον Μανώλη τον Γλέζο.
Είναι δυνατόν να ευχαριστείς έναν αγωνιστή, που παρά το γεγονός ότι έπρεπε να βρίσκομαι στο Νοσοκομείο αυτή την στιγμή, βρίσκομαι εδώ μαζί σας!
Αν ήταν δυνατό να λείπω από αυτήν την εκδήλωση, θα ήταν αδύνατον να μην σηκωθώ από το κρεβάτι, αδύνατον να μην έρθω εδώ να υποστηρίξω».
Στη συγκέντρωση, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι και πολλών οργανώσεων της Αριστεράς και του αντιμνημονιακού χώρου και συγκεκριμένα το Σχέδιο Β με τον επικεφαλής του τον Αλέκο Αλαβάνο, το ΑΚΕΠ με τον Κώστα Μπερσή και την Μίκα Στάθη, η ΔΕΑ με τον Αντώνη Νταβανέλο, η ΑΡΑΣ με τον Δημήτρη Σαραφιανό, η ΑΡΑΝ με τον Χρήστο Λιάκο, η Ελεύθερη Ελλάδα με τον Κυριάκο Κυριακόπουλο, το ΕΠΑΜ, το Μέτωπο Νίκης με τη Ραχήλ Μακρή, η Χριστιανική Δημοκρατία, τα ΑΛΑΝΥΑ, το Κόμμα των Πειρατών με τον επικεφαλής του Θανάση Γούναρη, η πρώην βουλευτίνα Μάνια Παπαδημητρίου, ο απόστρατος στρατηγός Δημήτριος Κυπριώτης, ο καθηγητής ΑΕΙ Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, το ReStart με τους Διονύση Φλαμιάτο και Γιώργο Μπούτρη, η πολιτική οργάνωση ΑΡΔΗΝ με τον επικεφαλής της Γιώργο Καραμπελιά, Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι πρώην υπουργοί, που αποχώρησαν μαζί με τον Π. Λαφαζάνη από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος και Νάντια Βαλαβάνη, μέλη της Π.Γ. της ΛΑ.Ε Στάθης Λεουτσάκος, Δέσποινα Σπανού, Γιάννης Τόλιος, Γιάννης Δούκας, Δημήτρης Κοντός, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι κινημάτων από πολλές περιοχές της Ελλάδος.