«Και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι από τις πολιτικές τους προτεραιότητες είναι να αλώσουν τον χώρο της Κεντροαριστεράς και το είπαν από το βήμα της ΔΕΘ με τον πιο επίσημο τρόπο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (Ελιά), Νίκος Ανδρουλάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» σχολιάζοντας την παρουσία του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη και τις θέσεις που διατύπωσαν για τις πολιτικές συνεργασίες.
«Με κάθε τρόπο προσπαθούν να προσεταιριστούν τα στελέχη της κεντροαριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Εμείς πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας και να δώσουμε έναν αγώνα για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές με όλες μας τις δυνάμεις. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει μία στροφή στην ατζέντα της λαϊκής δεξιάς και από την άλλη ο κ. Τσίπρας κάνει πολλά λάθη κυβερνητικά με τον εταίρο του, τον κ. Καμμένο», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε:
«Έχουμε περιθώριο να κινηθούμε και να πρωταγωνιστήσουμε ξανά δυναμικά στις επόμενες εκλογές, διότι αυτοί μπορεί να μιλούν ότι θέλουν έναν εταίρο το κομμάτι της δημοκρατικής παράταξης αλλά ξεκάθαρα από το βήμα της ΔΕΘ είπαν ότι στρατηγική τους ήταν να αλώσουν πολιτικά τον χώρο της κεντροαριστεράς κάνοντας μεγάλη ζημιά στην παράταξή μας. Γι’ αυτό εγώ θεωρώ ότι εμείς θα προχωρήσουμε με ισχυρή πολιτική αυτονομία, ριζοσπαστικό πρόγραμμα».
Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, ο ευρωβουλευτής παρατήρησε: «Και οι δύο μίλησαν για πολλά μέτρα και ο καθένας από την πλευρά του έλεγε ότι είναι κοστολογημένα. Τα μέτρα μπορεί να είναι κοστολογημένα, το θέμα είναι από πού χρηματοδοτούνται. Το να κοστολογήσεις ένα μέτρο είναι εύκολο, το πώς θα το χρηματοδοτήσεις είναι το δύσκολο […] Σήμερα το κόστος δανεισμού παραμένει υψηλό για τη χώρα, το μαξιλάρι όσο μειώνεται μπορεί να κλιμακώνονται τα επιτόκια δεν θα βελτιώνονται θα χειροτερεύουν, άρα εδώ το βασικό θέμα είναι ότι ο δανεισμός είναι ακόμη ακριβός».
Σχετικά με την προοπτική μετεκλογικών συνεργασιών του ΚΙΝΑΛ σχολίασε: «Η χώρα για να αναταχθεί χρειάζεται ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας και πολιτική σταθερότητα δεν είναι να υπάρχουν μεγάλες συγκυβερνήσεις, πολιτική σταθερότητα είναι η κουλτούρα της αντιπολίτευσης και του δημοσίου διαλόγου. Πρέπει ο δημόσιος διάλογος, που αυτή τη στιγμή τον υπονομεύουν τα πολιτικά κόμματα και το κυβερνητικό σχήμα, να αποκτήσει ορθολογικά χαρακτηριστικά και όχι να ζούμε το ευτράπελο ο κ. Τσίπρας να λέει στο Στρασβούργο ότι καταδικάζει την επέκταση της κυβερνητικής ισχύος της ακροδεξιάς και να συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο στην Ελλάδα ή ο κ. Μητοστάκης να καταδικάζει τον κ. Όρμπαν, αλλά στελέχη του που έχουν τη ρητορεία αυτή να πρωταγωνιστούν στον πολιτικό του χώρο».
Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε τη θέση του «για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση να μην υπάρχουν χρίσματα, ας επιλέξουν ακηδεμόνευτες οι τοπικές κοινωνίες τους άρχοντες αυτοδιοίκησης που μπορούν να προσφέρουν περισσότερο στον τόπο τους, χωρίς να υπάρχει εμπλοκή του κομματικού αθηνοκεντρικού συστήματος», ενώ στις ευρωεκλογές «να γίνει ένας διάλογος για το ποιο είναι το συμφέρον της Ελλάδας σε μια ενωμένη Ευρώπη, ποια είναι αυτή η Ευρώπη, πώς την αφηγείται το κάθε κόμμα, τι ρόλο μπορεί να παίξει η Ελλάδα» και στις εθνικές εκλογές «να συζητήσουμε επί της πρακτικής εφαρμογής της πολιτικής, για να καταλάβει και ο πολίτης ότι επανέρχεται η πολική πρωταγωνιστικά στον τόπο ως λύση και όχι ως πρόβλημα, που σήμερα δυστυχώς με τη μειωμένη αξιοπιστία έχει βαρεθεί να ακούει για μέτρα ανάπτυξης και να μην τα βλέπει». «Εμείς ζητούμε συναίνεση, αλλά η συναίνεση να είναι επί της πολιτικής και όχι επί της θεωρίας», υπογράμμισε.
Σχετικά με τη δυνατότητα να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις, ο ευρωβουλευτής εκτίμησε πως «θα γίνουν προσπάθειες από την κυβέρνηση ή να μετακυλήσει το μέτρο ή να βρει τρόπο να μην είναι πολύ επώδυνο, όμως το έχει ψηφίσει». «Το θεωρώ πολύ δύσκολο, γιατί δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο χρηματοδοτικό κενό», είπε.
Ερωτηθείς, εξάλλου, για την θέση που θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ εφόσον η συμφωνά των Πρεσπών έλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο προς κύρωση, σημείωσε: «Είναι θετικό βέβαια το erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό σύνθετη ονομασία, αλλά αυτό δεν ακολουθήθηκε στο θέμα της ιθαγένειας. Εμείς δεν θα το ψηφίσουμε στη Βουλή. Εμείς θεωρούμε ότι έπρεπε και στο θέμα της ιθαγένειας και της γλώσσας να υπάρχει άρση των αλυτρωτισμών».