Σήμερα αποστέλλεται στην τρόικα το κείμενο με τις βασικές κατευθύνσεις για τις περικοπές δαπανών της διετίας 20123 -2014 ύψους 11,5 δισ. ευρώ, προκειμένου τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να γνωμοδοτήσουν για τη σύνθεση των μέτρων. Στο κείμενο αυτό αναμένεται να παρέχονται διευκρινίσεις για μέτρα τα οποία εκκρεμούσαν από την προηγούμενη εβδομάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Το τελικό πακέτο μέτρων θα παρουσιασθεί στους πολιτικούς αρχηγούς την επόμενη εβδομάδα. Ενδεικτικά οι σχετικές προτάσεις αφορούν:
-Μείωση των συντάξεων αρχίζοντας από τα 700 ευρώ, ποσό στο οποίο η περικοπή θα είναι της τάξης του 2%. Στις μεγαλύτερες συντάξεις θα φτάνει έως 15%. Επίσης, εξετάζεται η περικοπή ενδεχόμενης δεύτερης σύνταξης κατά 50%, καθώς και πρόσθετες μειώσεις σε όσους έχουν πάρει σύνταξη πριν από την ηλικία των 50 χρόνων. Αύξηση του ελάχιστου χρόνου θεμελίωσης δικαιώματος συνταξιοδότησης στα 20 έτη.
-Εφεδρεία για 40.000 – 45.000 υπαλλήλους. Το σενάριο για τη μορφή της εφεδρείας δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις με αύξηση της προβλεπόμενης διάρκειας σε 2 ή 3 χρόνια (από ένα έτος που προβλέπεται σήμερα), σε συνδυασμό με διαφορετικά ποσοστά αναπλήρωσης (από 60% σήμερα).
-Μείωση των μισθών των υπαλλήλων που αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, ένστολοι, δικαστικοί κ.ά.). Παρότι φέτος η περικοπή αποφεύγεται, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή από του χρόνου, καθώς αφορά ποσό άνω των 400 εκατ. ευρώ, το οποίο δύσκολα μπορεί να βρεθεί από αλλού. Πάντως, γίνεται προσπάθεια να διασωθεί το επίδομα επικινδυνότητας των μάχιμων ενστόλων.
-Στα μέτρα που παραμένουν στο τραπέζι περιλαμβάνεται, επίσης, η μείωση κατά 30 ευρώ της σύνταξης του ΟΓΑ, καθώς εξοικονομούνται 500 εκατ. ευρώ.
Αυτή όμως θα είναι μια απόφαση που θα κληθούν να λάβουν οι αρχηγοί, αν αποδειχθεί ότι τα άλλα μέτρα δεν βγαίνουν.
-Περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα με εισοδηματικά κριτήρια. Συνολικά, από συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα θα εξοικονομηθούν πλέον των 5 δισ. ευρώ. Έχει υπάρξει δε πρόταση να μειωθεί και το ΕΚΑΣ, ανάλογα με το αν ο δικαιούχος έχει δικό του σπίτι ή μένει στο νοίκι.