Σε στενό κλοιό βάζει η κυβέρνηση τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, προειδοποιώντας ότι ο χρόνος για την κατάθεση αναλυτικών στοιχείων για την εφαρμογή του νόμου, εκπνέει μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Με εντολή του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, προς τους συναρμόδιους υπουργούς, απομακρύνονται όλοι οι διοικητές των ΔΕΚΟ που δεν έχουν εφαρμόσει εξαρχής τον νόμο για τις μειώσεις μισθών, τόσο στις διοικήσεις όσο και στο προσωπικό των Οργανισμών.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος», το πρώτο «δείγμα γραφής» ήταν το χθεσινό με την «καρατόμηση» του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΛΑΡΚΟ, κ. Αναστάσιου Μπαράκου, διότι η εταιρεία προχώρησε μόλις την περασμένη Δευτέρα σε αυξήσεις των απολαβών εργαζομένων με το επιχείρημα -κατά το οικονομικό επιτελείο- της σύνδεσης των αμοιβών με την παραγωγή.
«Αυτό θα γίνει! Και όσοι δεν έχουν εφαρμόσει τον νόμο εδώ και μήνες, ούτε με την εγκύκλιο, θα υποστούν τις συνέπειες, τελεία και παύλα!», φέρεται ότι επανέλαβε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έχοντας ανοίξει την πόρτα για να αποχωρήσει από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, προχθές, και ζητώντας από τους κ. Σταϊκούρα και Μέργο (σ.σ. τον γενικό γραμματέα του υπουργείου) να καταγράψουν το μισθολογικό κόστος σε όλες τις ΔΕΚΟ, ώστε να υπάρξουν σύντομα αποφάσεις για όσους… απέφυγαν να εφαρμόσουν τη νομοθεσία από τον περασμένο Μάρτιο!
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εν λόγω σύσκεψη κυβερνητικά στελέχη αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες καταγγελίες που αφορούσαν αφενός την κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ και αφετέρου στην ΕΥΔΑΠ υπό τη διοίκηση των κ. Λέκκα και Μπάρδη. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη (συμμετείχαν στη σύσκεψη μεταξύ άλλων οι κ. Σταϊκούρας, Κεδίκογλου, Λαζαρίδης, Μέργος κ.ά.) οι καταγγελίες «στοχοποιούν» τη διοίκηση, αλλά από τη στιγμή που αναμένονται τα «αποδεικτικά στοιχεία» για την εφαρμογή των νόμων, δεν προτίθενται να προβούν σε περαιτέρω κινήσεις πριν τη λήξη της προθεσμίας.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να «ξηλώσει» τα προνόμια στις ΔΕΚΟ, θεωρώντας ότι αλλιώς δεν μπορεί να προχωρήσει, κλείνοντας τα μάτια, σε νέες περικοπές π.χ. στον στενό δημόσιο τομέα.
Είναι πασιφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου με την κίνηση απομάκρυνσης χθες του διοικητή της ΛΑΡΚΟ θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς πάσα (σχετική) κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να υποθάλψει τη λογική «αφήνω για αργότερα ό,τι μπορώ να αποφύγω τώρα».
Κυβερνητικός παράγοντας, εκ των βασικών συνομιλητών του κ. Σαμαρά, λέει άλλωστε ότι οι υπολογισμοί που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την κατάρτιση της λίστας των 11,5 δισ. ευρώ είναι απολύτως συνδεδεμένοι με τη «ροή» των εξελίξεων στις ΔΕΚΟ και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Προτεραιότητα
«Αποκαλύπτει» δηλαδή ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης συνεργασίας είναι η νέου τύπου διαχείριση των ΔΕΚΟ και οι αποκρατικοποιήσεις.
«Είναι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τον αριθμό των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα, χωρίς να υπάρξουν άνεργοι. Η περίπτωση της Αγροτικής είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να διατηρήσει όλες τις θέσεις εργασίας. Καταλαβαίνετε ότι ελαφρύνεται το βάρος, η πίεση, στο να κάνουμε άλλες περικοπές», ισχυρίστηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «πολλά υποσχόμενος» για τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των υποθέσεων διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.
Τέλος με τις «αθέατες» αυξήσεις
• Κόβονται ειδικά και έκτακτα επιδόματα, μπόνους και αποζημιώσεις με πλασματικές υπερωρίες και έξοδα κίνησης
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών, σε πολλές ΔΕΚΟ όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε ο νόμος του 2011 για περικοπές κατά 35% των αμοιβών και επιβολή πλαφόν 1.900 ευρώ στο μέσο μισθολογικό κόστος, αλλά διευθυντικά στελέχη και κατηγορίες εργαζομένων αύξησαν τις αμοιβές τους «διά της πλαγίας οδού».
Με χορήγηση ειδικών ή έκτακτων επιδομάτων και αποζημιώσεων ή με πλασματικές υπερωρίες και έξοδα κίνησης.
Αρμόδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για υπόγειες συμφωνίες μεταξύ στελεχών και συνδικαλιστών για παράκαμψη του νόμου και τη χορήγηση «αθέατων» αυξήσεων στις αποδοχές τους και επισημαίνουν ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι διοικήσεις, παρά τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, δεν απέστειλαν αναλυτικά στοιχεία για τις μισθολογικές δαπάνες της διοίκησης και του προσωπικού.