Υπερ-συντονιστή τον πρωθυπουργό θα έχει το πρόγραμμα περικοπής δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, το οποίο θα υπαχθεί στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Η αδυναμία κάποιων υπουργείων να βρούν και να περικόψουν δαπάνες καθυστερεί τη διαδικασία αποκρυστάλλωσης του «εξοδολογίου» και οδηγεί τη διαχείριση της υποβόσκουσας ενδοκυβερνητικής κρίσης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πρώτη πρόβα αυτού του ρόλου για τον πρωθυπουργό θα γίνει σήμερα το μεσημέρι οπότε ο κ. Σαμαράς θα ενημερωθεί από τον κ. Στουρνάρα για το αποτέλεσμα των διεργασιών των τελευταίων ημερών και για το ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα και το οποίο δεν υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ για το σύνολο της περιόδου αναφοράς.

Μπορεί επικοινωνιακά να διασπείρεται ότι όταν οι περικοπές δαπανών των υπουργείων δεν είναι αρκετές το ψαλίδι θα το παίρνει το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο οι σχετικές εισηγήσεις θα γίνονται πρώτα από το Γενικό Λογιστήριο στο
Μαξίμου και εκεί με την επιστημονική συνδρομή του πρωθυπουργικού συμβούλου σε θέματα οικονομίας κ. Ι. Μουρμούρα θα σφραγίζονται οι αποφάσεις.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας επιθυμεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής να ενσωματώνει σε βάθος τετραετίας τις περικοπές δαπανών, ώστε ο επιμερισμός 2,875 δισ. ευρώ ανά έτος να απορροφηθεί από την οικονομία και να μην επιτείνει την ύφεση.

Στο σημείο αυτό συμπίπτει με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγ. Βενιζέλο, ο οποίος έχει ζητήσει να υπάρξει ένα νέο Μεσοπρόθεσμο για την Ελλάδα, το οποίο θα καλύπτει την χρονική περίοδο από το δεύτερο εξάμηνο του 2012
μέχρι το τέλος του 2016.