Διυπουργική σύσκεψη για το μακροχρόνιο προγραμματισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί ο προγραμματισμός για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 -2016 και οι προβλέψεις για τον Προϋπολογισμό 2013.

Ουσιαστικά θα εκκινήσει η διαδικασία για τις περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπει για την διετία 2013 – 2014 το νέο Μνημόνιο.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής προβλέπει πως η ελληνική κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει την μισθολογική δαπάνη για τη γενική κυβέρνηση με την επίδοση των πλέον αποτελεσματικών χωρών του ΟΟΣΑ (περίπου στο 9%του ΑΕΠ).

Την ίδια στιγμή προβλέπεται πως η προβλεπόμενη αύξηση στην συνταξιοδοτική δαπάνη πρέπει να διατηρηθεί ετησίως κάτω των 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία να παραμείνουν στο 6% του ΑΕΠ και να βελτιωθεί η στόχευση των κοινωνικών
επιδομάτων.

Ακόμη, το Μνημόνιο προβλέπει την κατάρτιση σχεδίου για την αναδιάρθρωση των κρατικών λειτουργιών και την επιτάχυνση πρόσθετης εξοικονομήσεως για την περίοδο 2013 – 15.

Στο πλαίσιο αυτό έμφαση πρέπει να δοθεί στο κλείσιμο και την μείωση του μεγέθους των φορέων της γενικής κυβέρνησης, στον εντοπισμό ευκαιριών για ανάθεση εργασιών σε τρίτους, στον εντοπισμό πλεονάζοντος προσωπικού και στην αναδιάρθρωση τόσο της κεντρικής όσο και της τοπικής δημόσιας διοικήσεως, αλλά και στον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών.

Σημειώνεται πως ήδη το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) έχει διατυπώσει κάποιες προτάσεις περικοπής δαπανών προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ενδεικτικώς, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ μπορεί να προέλθει από την Γενική Κυβέρνηση (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κ.ά.), μέσω της μείωσης των απασχολουμένων, των λειτουργικών δαπανών και των επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό.

Όλα τα ανωτέρω θα τα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως και Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως κ. Αν. Μανιτάκης, Αναπτύξεως, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκης, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, Υγείας κ. Ανδρ. Λυκουρέτζος και Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης. Τέλος, στη σύσκεψη θα μετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Νίκος Παναγιωτόπουλος.