Την Ιταλία θα επισκεφθεί μεθαύριο Τετάρτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ για συζητήσεις με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και συγκεκριμένα ο νέος ρόλος του Μόνιμου Μηχανισμού Στηρίξεως, αλλά και η προώθηση του νέου φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Πρόθεση της Γερμανίας είναι να συνδέσει την απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ESΜ με τον φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, την εφαρμογή του οποίου προωθούν μόλις 9 χώρες της ΕΕ. Έτσι, μόνον οι τράπεζες των χωρών που υιοθετούν τον φόρο θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν άμεσα από τον μόνιμο μηχανισμό διασώσεων της ΕΕ.

Σημειώνεται πως ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι είχε ξεκαθαρίσει την παρελθούσα εβδομάδα στις Βρυξέλλες ότι η κυβερνήσή του δεν θα στηρίξει τον προτεινόμενο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών αν η Ευρωζώνη δεν στηρίξει την Ιταλία. Ωστόσο, μετά από τις αποφάσεις της Συνόδου αναμένεται να εναρμονισθεί με τις γερμανικές θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση η απόφασις για συμφωνία ενεργοποιήσεως των αγορών ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων από το EFSF-ESM πρέπει να αποκρυσταλλωθεί περαιτέρω, καθώς δεν έχουν διευκρινισθεί κρίσιμες λεπτομέρειες, όπως το τι θα συμβεί όταν τα επιτόκια θα πιάσουν ένα συγκεκριμένο ύψος. Προβληματισμό προκαλεί και η περιορισμένη δύναμη πυρός του EFSF-ESM και το γεγονός πως το 25% των κεφαλαίων των δύο μηχανισμών έρχεται από χώρες που δέχονται ήδη πιέσεις από τις αγορές.