Την πεποίθησή του ότι ο Πιερ Μοσκοβισί είναι ένας από τους ανθρώπους που βοήθησαν την Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλον την περίοδο της κρίσης εξέφρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Αυτό, όχι μόνο γιατί είναι φίλος της χώρας, αλλά γιατί είναι αληθινός Ευρωπαίος και είχε αντιληφθεί από την αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει υπέρβαση της κρίσης μόνο με θυσία των λαών και μόνο ευρωπαϊκές λύσεις μπορεί να υπάρχουν στα θέματα και της οικονομίας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη» ανέφερε στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα.
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα, επιστρέφοντας στην κανονικότητα με μια συμφωνία που ήταν η καλύτερη δυνατή υπό τις παρούσες συνθήκες. «Η Ελλάδα επιστρέφει πράγματι στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, η Ευρώπη έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα της κρίσης, διότι όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η Ελλάδα σημείωσε το πρώτο τρίμηνο τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2008. Η ανεργία μειώνεται. Παρόλα αυτά οι υπαρξιακές προκλήσεις που είναι ανοιχτές για την Ένωσή μας, παραμένουν ζωντανές.
Εξακολουθούν να επικρατούν περιοριστικές πολιτικές που αντανακλούν στον τρόπο που οι Ευρωπαίοι πολίτες βλέπουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Πρόσφατα, στο τελευταίο Συμβούλιο, δεν βρεθήκαμε μπροστά στην ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση. Γιατί οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί κατά 96%, σε σχέση με το pic του 2015. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια πολιτική κρίση που αντανακλά την οικονομική αβεβαιότητα, την πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη συρρίκνωση των μεσαίων τάξεων, και που δημιουργεί πάνω από όλα φόβο. Τον φόβο αυτό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία Λευκή της Βίβλο την περιέγραψε ως εξής:
Ό,τι είμαστε η πρώτη γενιά Ευρωπαίων που φοβόμαστε ότι τα παιδιά μας θα έχουν χειρότερη ζωή από τη δική μας. Και αυτή η αβεβαιότητα και ο φόβος που τρέφουν τις αντιευρωπαϊκές φωνές μισαλλοδοξίας, αυτές που, υπό το πρόσχημα υπεράσπισης εθνοτικών ταυτοτήτων, θέλουν να δημιουργήσουν το φρούριο Ευρώπη».
Το γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη να σώσουμε την Ευρώπη και να την κάνουμε πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική, επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι οι προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση που έκανε η Ελλάδα και οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης για την ανάγκη εξισορρόπησης της κοινωνικής και οικονομικής διάστασης δεν έχουν μέχρι στιγμής βρει ανταπόκριση στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες που θα τις προωθήσουν.
«Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα. Η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα της Ευρώπης να συμπέσει με έναν αναπροσανατολισμό της Ευρώπης» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε ότι «χρειάζεται προφανώς μια νέα πλειοψηφία όλων των προοδευτικών δυνάμεων, αυτών που δεν θέλουν την Ευρώπη ούτε οργανωμένη σαν σκαντζόχοιρο απέναντι στην παγκοσμιοποίηση αλλά ούτε και δέσμια των τυφλών δυνάμεων της αγοράς».
«Το δίλημμα για την Ευρώπη είναι το προφανές δίλημμα για την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει στην εποχή πριν από το 2010, με το αποτυχημένο παραγωγικό μοντέλο, με το πελατειακό σύστημα με τις γνωστές στρεβλώσεις και αμαρτίες που οδήγησε στο να κρατήσει η κρίση τόσο πολύ στη χώρα μας, ενώ η έξοδος από τις άλλες χώρες έγινε νωρίτερα. Τα διλήμματα είναι παρόντα. Με το κοινωνικό κράτος, ή όχι; Με την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ή όχι; Με την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, ή όχι;» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.