Σε αντιπαράθεση μεταξύ της υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγας Γεροβασίλη και βουλευτών της ΝΔ για τη λειτουργία του Δημοσίου και τους διορισμούς κατά το παρελθόν και σήμερα, εξελίχθηκε η συζήτηση επερώτησης 37 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα την επιλογή επιτελικών στελεχών του Δημοσίου.
Ο πρώτος επερωτών, αρμόδιος τομεάρχης, Γιώργος Γεωργαντάς και οι υπογράφοντες βουλευτές είπαν ότι οι προκηρύξεις επιτελικών στελεχών τού Δημοσίου μοιάζουν με φωτογραφικό άλμπουμ των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ η υπουργός υπεραμύνθηκε της διαδικασίας τονίζοντας ότι υπήρξε πλήρης διαφάνεια και αξιοκρατία, και ενημέρωσε ότι επελέγησαν ήδη 68 γενικοί διευθυντές στα υπουργεία από τους 90 και όλοι οι επιλεγέντες ήταν ή πρώτος ή δεύτερος στη λίστα των προσόντων. «Το σίγουρο είναι ότι έχουμε πολύ διαφορετική άποψη, κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τη δημόσια διοίκηση. Για εμάς η δημόσια διοίκηση οφείλει να είναι ουδέτερη, να μην αναγνωρίζει κόμματα. Για εμάς η δημόσια διοίκηση οφείλει να είναι δίπλα σε όλους τους πολίτες ισότιμα» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη.
Από την πλευρά του, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Γεωργαντάς έκανε λόγο για «σκάνδαλο», αναφερόμενος στις προκηρύξεις των διοικητικών γραμματέων και των γενικών διευθυντών, λέγοντας πως τα γενικά χαρακτηριστικά, τα προσόντα που πρέπει κάποιος να έχει για να αναλάβει γενικός γραμματέας σε ένα υπουργείο, δεν τα καθόρισε μία Αρχή για όλα τα υπουργεία, αλλά κάθε υπουργείο «για τον εαυτό του», «άρα ο ίδιος ο γενικός γραμματέας». Όπως σημείωσε, δε, σε πάρα πολλές περιπτώσεις ήταν ο ίδιος υποψήφιος. «Όμως, δεν τους έφτανε αυτό. Έπρεπε να σιγουρέψουν ότι στους τρεις επικρατέστερους θα πάει ο δικός τους. Τι άλλο έκαναν; Προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν το ΑΣΕΠ. Προσπάθησαν -και μέχρι έναν βαθμό πέτυχαν με τις πιέσεις που άσκησαν- και πήραν από το ΑΣΕΠ -εάν είναι δυνατόν!- οι υπουργοί, τέσσερις τουλάχιστον υπουργοί, τα αντίγραφα από τα στοιχεία των φακέλων των συνυποψηφίων, όλων των υποψηφίων. Δηλαδή, ο γραμματέας του υπουργείου ήθελε να ξέρει και ποιοι άλλοι είναι υποψήφιοι» επισήμανε.
«Αν δεν εννοούσαμε την αποκομματικοποίηση του κράτους, οι παρόντες γραμματείς των υπουργείων θα παρέμεναν στη θέση τους. Εμείς δεν έχουμε “δικά μας παιδιά”. Εσείς, όμως, έχετε αυτήν την ώρα αμηχανία, υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Δεσμεύσεις απέναντι στην κομματική σας επετηρίδα, τους πολιτευτές σας, τα μέλη του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ. Εσείς θέλετε πολιτικά στελέχη, δικά σας στελέχη στο κράτος. Το έχετε, άλλωστε, πει σε ανακοίνωσή σας.
Εμείς θέλουμε κάθε πολίτης εφόσον πληροί τα κριτήρια να μπορεί να φτάσει στην κορυφή της διοίκησης. Αυτή είναι η διαφορά μας. Πολλοί από τους εν ενεργεία γραμματείς δεν έχουν υποβάλει καν φακέλους. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν ζούμε όλοι για την εξουσία» απάντησε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ακόμη, η κ. Γεροβασίλη είπε προς τους επερωτώντες βουλευτές ότι διάβασαν με λάθος τρόπο όλες τις προκηρύξεις και δεν έλαβαν υπόψη τους όλα τα δεδομένα. Όπως υπογράμμισε, οι προκηρύξεις έχουν κριτήριο on-off, έχουν επιθυμητά προσόντα και υπάρχει ένας πίνακας, που έχει αναρτήσει η ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, ο οποίος έχει αποφασιστεί από το ΕΣΕΔ, εξ ου και οι προκηρύξεις έχουν 7.000 υποψηφίους, χωρίς να υπάρχει κάτι εναντίον των προκηρύξεων. «Και, φυσικά, πόσο φωτογραφική μπορεί να είναι μία προκήρυξη; Είναι εξήντα εννιά προκηρύξεις με εφτά χιλιάδες υποψήφιους» πρόσθεσε.
«Οι φωτογραφικές προκηρύξεις επιτελικών θέσεων στο Δημόσιο είναι πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και αποκαλύπτουν με τον πιο ηχηρό και απροκάλυπτο τρόπο την πρόθεση της κυβέρνησης να στήσει ένα κομματικό κράτος. Και μάλιστα μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Έκθεσης Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έκρινε προβληματικές είκοσι δύο προκηρύξεις θέσεων γραμματέων υπουργείων, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες που είχαμε κάνει εμείς επανειλημμένα, η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Γεωργαντάς, η κυρία υπουργός παραδέχθηκε την ανάγκη επαναπροκήρυξης των είκοσι δύο θέσεων» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός.
Οι επερωτώντες βουλευτές και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κεφαλογιάννης, κατηγόρησαν, εξάλλου, την κυβέρνηση ότι προωθεί τέτοιες διαδικασίες επιλογής στελεχών του Δημοσίου με κύριο στόχο να «ναρκοθετήσει» την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με αποτέλεσμα να αντιδράσει η υπουργός: «Μιλάτε εσείς, όταν τοποθετήσατε σε μια νύχτα προϊσταμένους παντού στο Δημόσιο τον Δεκέμβριο του 2014, όταν η πολιτική αλλαγή και ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν; Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διόριζε σε μια νύχτα την ιεραρχία και καρατομούσε τους μη αρεστούς.
Απαντώντας, επίσης, στον κ. Γεωργαντά και σε όσα ανέφερε για εργαλειοποίηση του ΑΣΕΠ, σημείωσε ότι δεν πήγαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης στην Ανεξάρτητη Αρχή και τον κατηγόρησε ότι επιχειρεί να απομειώσει το κύρος του θεσμού.
Τέλος, η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντέστρεψε τα βέλη περί κομματικοποίησης του κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι πελατειακό κράτος είναι αυτό που επί δεκαετίες έστηναν στη χώρα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και συμπλήρωσε πως ο κάθε Έλληνας πολίτης γνωρίζει καλά ότι για να διοριστείς στο Δημόσιο έπρεπε να είσαι «στη λίστα του κόμματος» ή και πολλές φορές «αρκεί να είχες περάσει απ’ έξω». «Καταλαβαίνω, είναι δύσκολο να δεχτείτε ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και αυτό οφείλεται στη δίκη μας κυβέρνηση. Είναι δύσκολο να δεχτείτε ότι οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι οι μεταρρυθμίσεις πέτυχαν. Ότι δεν υπάρχει ανάγκη για άλλο μνημόνιο» κατέληξε, στην τοποθέτησή της, η κ. Γεροβασίλη.