«Βγαίνουμε από τα μνημόνια και αυτό είναι καλό για τη χώρα, και δεν πρέπει να μειώνουν και να μηδενίζουν αυτή τη σημαντική εξέλιξη, ιδιαίτερα αυτοί που μας έβαλαν στα μνημόνια», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας απόψε στην κοινή συνεδρίαση των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών με την Ομάδα εργασίας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό τον Πρόεδρό της κ. Roberto Gualtieri.
Ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε, εκ προοιμίου, την σημασία που είχε η ενεργός ανάμιξη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος. «Μέχρι το 2016 όλες οι αποφάσεις για ελληνικά μνημόνια λαμβάνονταν πίσω από κλειστές πόρτες, η εμπλοκή όμως του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου προσέθεσε διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία. Αυτό είναι κέρδος, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τη δημοκρατία», είπε ο κ. Παπαδημούλης.
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του προγράμματος και τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε πως η Ελλάδα βγαίνει από την εθνική ταπείνωση των μνημονίων και της άγριας επιτροπείας, σημείωσε όμως ότι χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά για να βγει η χώρα από την κρίση και για να επουλώσουμε βήμα βήμα τις πληγές που δημιούργησαν η χρεοκοπία και τα μνημόνια. «Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να τους πούμε ‘ποτέ πια χρεοκοπία ποτέ πια μνημόνια’ και για τη διαρκή ανάπτυξη της χώρας πρέπει να κάνουμε όσα πρέπει και να αποφύγουμε όσα δεν πρέπει», είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης με περισσότερες επενδύσεις για ταχύτερη μείωση της ανεργίας. «Αυτή είναι προτεραιότητα των προτεραιοτήτων. Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας με εθνικό σχέδιο», είπε ο κ. Παπαδημούλης και υπογράμμισε ότι πρέπει επίσης να διατηρηθούν υγιή τα δημόσια οικονομικά.
«Να απλώνουμε τα πόδια μας μέχρι εκεί που φτάνει η κουβέρτα και το περίσσευμα να το μετατρέπουμε σε ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και σε φοροελαφρύνσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει «να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, να φτιαχτεί σύγχρονη δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη αντάξια του ονόματος της, ψηφιοποίησης της διοίκησης και της οικονομίας, ενίσχυση της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης ώστε να έχουμε περισσότερα φορολογικά έσοδα για να ελαφρυνθούν όσοι έχουν υπερφορολογηθεί και να ολοκληρωθούν μεταρρυθμίσεις που άλλα κράτη έχουν κάνει εδώ και δεκαετίες».
«Χρειάζεται εθνικό σχέδιο για την επόμενη δεκαετία, με ένα διάλογο σοβαρό ήπιο και επιχειρήματα. Καταλαβαίνω ότι σε κάποιους συναδέλφους δεν αρέσει ότι αυτή η κυβέρνηση πέτυχε τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους ή τη συμφωνία για το Μακεδονικό. Αυτός δεν είναι λόγος να διατηρήσουμε έναν έντονο φανατισμό», είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και πρόσθεσε ότι και μέσα στην Ευρώπη είναι αναγκαίο να ανοίξει μια συζήτηση για το τι πρέπει να αλλάξει για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, για να υπάρξουν ισχυρότερες πολιτικές συνοχής, να υπάρξουν πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, περιορισμός της φορολογικής απάτης, μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία, ευρωπαϊκές απαντήσεις στο εξωτερικό.