«Η ΝΔ φοβήθηκε τι θα πει ο κ. Προβόπουλος», δήλωσε ο Γ. Αμοιρίδης του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο Δ. Τσιρώνης υπενθύμισε τις δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή στη Βουλή το Δεκέμβρη του 2008, όταν ο τότε πρόεδρος της ΝΔ είχε πει: «Το λάθος αυτό δεν το χρεώνω σε κανένα άλλο, δικό μου ήταν. Γνωρίζω ότι από όσα σκανδαλώδη έχουν συμβεί, οι πολίτες έχουν πληγωθεί».

Ο κ. Τσιρώνης κατηγόρησε τη ΝΔ για «παιδιαρώδεις δικαιολογίες και μεθοδεύσεις» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα θα συνεχίσουν τη διαλεύκανση του σκανδάλου.

«Θεωρούμε ότι η αποχώρηση της ΝΔ από την Επιτροπή για τη διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου υπονομεύει την από κοινού απόφαση για διερεύνηση του μεγαλύτερου σκανδάλου της τελευταίας εικοσαετίας», δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Ν. Τσούκαλης.

«Η αποχώρηση της ΝΔ καθόλου δεν σχετίζεται με αυτή καθαυτή τη λειτουργία της επιτροπής», δήλωσε ο πρόεδρος της Προανακριτικής Μανώλης Οθωνας και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική απόφαση για την οποία θα κριθούν από τους πολίτες, όπως κρίθηκαν και για ανάλογες αποφάσεις τους στο πρόσφατο παρελθόν».