Η πρώτη εσωκομματική αναμέτρηση στο ΠΑΣΟΚ έληξε υπέρ Βενιζέλου και ο πρόεδρός του επέβαλλε την άποψή του για συμμετοχή τεχνοκρατών και πρώην βουλευτών του κόμματός του στην κυβέρνηση.

Στην Ιπποκράτους όμως γνωρίζουν ότι η διαφωνία Βενιζέλου με Λοβέρδο και Χρυσοχοίδη εν πρώτοις αλλά και οι αποστάσεις που τήρησαν στελέχη σαν τον Γ. Παπανδρέου, τον Απ. Κακλαμάνη και τον Π. Ευθυμίου, ήταν μόνο ο πρώτος γύρος της εσωστρέφειας που θα κυριαρχήσει στο ΠΑΣΟΚ του 12% για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που κλήθηκε να δώσει τη λύση υπέρ της πρότασης του Βενιζέλου τάχθηκαν ανοικτά οι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Κουτσούκος και Λεωνίδας Γρηγοράκος ενώ πολλοί βουλευτές (όπως κατά πληροφορίες ο Γ. Ντόλιος) τάχθηκαν υπέρ της μη εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και στήριξή τους μέσω παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος επέμεινε χθες ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν τέτοιο που δεν επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται ως ισχυρός κυβερνητικός εταίρος.

Για να στηρίξει μάλιστα τη θέση του ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει μεν να εκπροσωπηθεί στην κυβέρνηση αλλά με τεχνοκράτες και πρώην βουλευτές, είπε στην εισήγησή του ότι αν πέρναγε η θέση των διαφωνούντων για υψηλή εκπροσώπηση, τότε ο ίδιος θα έπρεπε να αποδεχθεί θέση αντιπροέδρου αλλά αυτό θα ταύτιζε και πάλι το ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση, κάτι που – όπως είπε – δε συνάδει με το εκλογικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ αλλά και με την ανάγκη «να αποτοξινωθεί από τον κυβερνητισμό».

Η πληροφορία ωστόσο που περιπλέκει τα πράγματα είναι ότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος στην προχθεσινή σύσκεψη – από την οποία ξεκίνησε και η μεγάλη κόντρα – είχε υποστηρίξει τη μη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και όχι απλά τη μη συμμετοχή βασικών του στελεχών. Και πως σε αυτήν την πρόταση (την οποία φέρεται να είχε στηρίξει και ο κ. Σκανδαλίδης) αντέδρασαν οι Λοβέρδος, Χρυσοχοίδης και Ευθυμίου.

Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από την Ιπποκράτους, αλλά από τους διαφωνούντες. Και είναι οι ίδιοι που κατηγορούσαν χθες την Ιπποκράτους ότι επιχείρησε να εμφανίσει (κυρίως τους Λοβέρδο και Χρυσοχοΐδης) ότι το μόνο που είχαν στόχο ήταν να γίνουν υπουργοί.

Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι το επεισόδιο που μετέφεραν χθες στελέχη προσκείμενα στον κ. Βενιζέλο ανάμεσα στον Μ. Ανδρουλάκη και Μ. Χρυσοχοΐδη, διαψεύδεται από τους… πρωταγωνιστές.

Ο κ. Ευθυμίου σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος ποτέ δεν έβαλε θέμα συμμετοχής συγκεκριμένων στελεχών αλλά αυτό που είχε προτείνει είναι να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το ιρλανδικό μοντέλο όπου ο πρωθυπουργός είναι από το πρώτο κόμμα, και το δεύτερο και το τρίτο έχουν αναλάβει αντιπροεδρίες και ισχυρά υπουργεία.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Βενιζέλος συζήτησε αυτήν την πρόταση με τον κ. Κουβέλη, αλλά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν ήταν διατεθειμένος να την εφαρμόσει, οπότε και απορρίφθηκε και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Α. Λοβέρδος ενώ όντως τάχθηκε ανοικτά κατά της συμμετοχής τεχνοκρατών, χθες στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας είπε: «Ζητώ από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει την αξιολόγηση όλων των στελεχών της παράταξης με απόλυτη ελευθερία , αξιοκρατικά δίχως επετηρίδα και χωρίς να δεσμεύεται από κανέναν μας.

Ως εκ περισσού η διευκρίνιση πως δεν αυτό-προτείνομαι.Τους υψηλούς τόνους διατήρησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που εξαρχής είχε ταχθεί υπέρ της πολιτικής συμμετοχής με τη φράση «δεν είμαστε Ι5».

Το λόγο έλαβαν και οι Απ. Κακλαμάνης, Δημ. Κρεμαστινός, Β. Κεγκέρογλου και Θ. Τζάκρη που διαφώνησαν με την πρόταση Βενιζέλου και τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής στην κυβέρνηση συνεργασίας με κορυφαία πολιτικά στελέχη. Αποστάσεις από την πρόταση Βενιζέλου για συμμετοχή μη πολιτικών στελεχών έλαβε και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου που έμεινε κυρίως στη φράση: «Συμμετοχή μας στην κυβέρνηση πρέπει να είναι πολιτικά ουσιαστική.

Όποιος και αν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα συμμετάσχουμε στο κυβερνητικό σχήμα. Για αυτό το θέμα ο πρόεδρος θα ακούσει τις απόψεις θα συνθέσει και θα αποφασίσει πως θα το χειριστεί». Σύμφωνα πάντως με κάποιες πληροφορίες μάλιστα τη θέση του αυτή την είχε γνωστοποιήσει στους Λοβέρδο και Χρυσοχοΐδη, που είχαν επικοινωνήσει μαζί του για να διερευνήσουν τις προθέσεις του.