Κυβέρνηση αναλογικής ευθύνης, χαρακτήρισε το υπό διαμόρφωση κυβερνητικό σχήμα η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου, με τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα της παράταξης.

Ειδικότερα, εξηγώντας την επιλογή αυτού του είδους της συμμετοχής στην κυβέρνηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή πολιτικών προσώπων, που δεν θα προέρχονται από την ΚΟ του κόμματος, η κ. Γεννηματά, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, παρέπεμψε σε αποστροφή του λόγου του κ. Βενιζέλου, σύμφωνα με την οποία, η συμμετοχή βουλευτών ενός κόμματος προϋποθέτει και τη συμμετοχή του αρχηγού του, ως αντιπροέδρου, δηλαδή μιας άλλης μορφής κυβέρνηση.

Συνεχίζοντας, η κ. Γεννηματά εξήγησε ότι, αφού δεν προχώρησε το μοντέλο που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ για «διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης», το υπό διαμόρφωση κυβερνητικό σχήμα «είναι μια κυβέρνηση αναλογικής ευθύνης» και «εμείς, λοιπόν, αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας, μπαίνοντας στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης».

«Ή διαμορφώνεται κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, όπου συμμετέχουν οι αρχηγοί και υπάρχει μια σύνθεση σε πολύ ψηλό επίπεδο ή, αν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, που φαίνεται ότι δεν μπορεί, εμείς αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί» πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να ακολουθήσει τη ΔΗΜΑΡ σε αυτό το επίπεδο, η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι δεν θα έπρεπε να σχηματιστεί κυβέρνηση πολλών ταχυτήτων.

Η κ. Γεννηματά «διόρθωσε» πληροφορίες ότι θα προτείνονταν τεχνοκράτες. Οι πληροφορίες έφεραν κάποιους βουλευτές να προτείνουν αυτό, κατά τη συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ερωτηθείσα δε για την περίπτωση να συμμετέχουν πρόσωπα όπως οι κ.κ. Γιώργος Ζαννιάς, Γιάννης Στουρνάρας, Τάσος Γιαννίτσης, Βασίλης Ράπανος, τόνισε ότι δεν συζητήθηκαν ονόματα. Ανέφερε, επίσης, ότι, στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι βουλευτές εξουσιοδότησαν τον κ. Βενιζέλο να χειριστεί το ζήτημα στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, στην κατεύθυνση της συμμετοχής με πολιτικά πρόσωπα που δεν θα ανήκουν στην ΚΟ του κόμματος.

«Κρατάμε μια μικρή, “οριακή” εξαίρεση, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, για συμμετοχή πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από νομούς στους οποίους δεν έχει εκπροσώπηση το Κίνημα», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά και υπογράμμισε ότι δεν επικράτησε άποψη, που συμπληρωματικά εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, για ενδεχόμενη συμμετοχή κάποιων από τους υφυπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης και για τους οποίους ο κόσμος εκτιμά ότι έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά.

Ερωτηθείσα αν συμφώνησε με την κεντρική πρόταση για τον τρόπο συμμετοχής στην κυβέρνηση και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι όλοι οι βουλευτές που τοποθετήθηκαν τάχθηκαν υπέρ της προαναφερθείσας πρότασης και πως όσοι δεν το έκαναν, είχαν τοποθετηθεί στις χθεσινές συναντήσεις με τον κ. Βενιζέλο. Ωστόσο, είπε ότι οι μόνοι που διαφώνησαν ήταν οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν μπορούμε να είμαστε στα μετόπισθεν, δεν μπορούμε να είμαστε (στρατιώτες) Ι5».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, η οποία διευκρίνισε ότι δεν θα είναι από τα πρόσωπα που θα μετέχουν στην κυβέρνηση, τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η στήριξη της κυβέρνησης και η επιτυχία της κυβέρνησης αναφορικά με την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης.

«Άρα, το βάρος πρέπει να δοθεί στην εθνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία πρέπει να τους έχει όλους μέσα ακόμα και τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Εν τω μεταξύ, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο Πέτρος Ευθυμίου τόνισε ότι «καταλήξαμε σε αυτό που είναι λογικό για τη συγκυρία».